Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία: Μια 40χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 104 ώρες – Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία: Μια 40χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 104 ώρες – Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι

Ελπίδες και για άλλους επιζώντες δημιουργεί η διάσωση της Ζεϊνέπ Καχραμάν αρκετές ώρες μετά το διάστημα ορόσημο των 72 ωρών

Μια γυναίκα ανασύρθηκε σήμερα ζωντανή στο Κιριχάν της Τουρκίας από μια ομάδα Γερμανών διασωστών, έπειτα από 104 ώρες που παρέμεινε καταπλακωμένη απο τα συντρίμμια του σπιτιού της, που κατέρρευσε.

Γερμανοί διασώστες σήκωσαν με προσοχή την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν, για να την τοποθετήσουν σε φορείο και να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. «Η ομάδα διάσωσης χρειάστηκε περισσότερες από 50 ώρες, για να περάσει μέσα από τα ερείπια και να προσεγγίσει τη γυναίκα», έγραψε στο Twitter η γερμανική ΜΚΟ I.S.A.R. Germany.

Η γερμανική ομάδα κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη γυναίκα αυτήν, παρέχοντάς της νερό και χυμό φρούτων, χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Επίσης, διατήρησε επαφή μαζί της χάρη σε ένα μικρό πηγάδι. «Η διάσωση ήταν πολύ περίπλοκη, γιατί δεν υπήρχε χώρος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Στέφαν Χάινε, περιγράφοντας το έργο των διασωστών "ανά εκατοστό με τη βοήθεια υδραυλικής σφύρας".

«Η γυναίκα παρέμεινε πολύ μεγάλο διάστημα μπρούμυτα δίπλα σε συγγενείς της που σκοτώθηκαν» επεσήμανε. «Και για εμάς τους ίδιους αυτή η επιχείρηση ήταν μοναδική», πρόσθεσε το μέλος αυτό της ΜΚΟ, η οποία ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε διατηρήσει τόσο μεγάλο διάστημα επαφή με ένα άτομο που είναι καταπλακωμένο».

Η γυναίκα αυτή άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια. «Τώρα πιστεύω στα θαύματα», είπε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή. «Βλέπετε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται. Είναι τόσο μεγάλη η ανακούφιση για το ότι αυτή η γυναίκα υπό τέτοιες συνθήκες βγήκε σε τόσο καλή κατάσταση. Εϊναι ένα απόλυτο θαύμα».

Περισσότερο από 90% των επιζώντων ενός σεισμού διασώζονται εντός τριών ημερών μετά την καταστροφή. Ωστόσο αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη συχνότητα των μετασεισμών και την αμεσότητα της παροχής βοήθειας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό σε νότια Τουρκία και βορειοδυτική Συρία ήταν 21.000 σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα σε συνθήκες πολικού ψύχους.