Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία: Απεγνωσμένες έρευνες για τυχός επιζώντες – Στοίχημα με τον χρόνο για βοήθεια και στη Συρία – Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία: Απεγνωσμένες έρευνες για τυχός επιζώντες – Στοίχημα με τον χρόνο για βοήθεια και στη Συρία – Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων

Από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί 1.509 μετασεισμοί - Δείτε εικόνες

Τους 18.342 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία από τον σεισμό της Δευτέρας, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 74.242, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 75.780 θύματα του σεισμού έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία και περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Εξάλλου από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί 1.509 μετασεισμοί.

Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, με το πρόβλημα των νεκρών κάτω από τα χαλάσματα να απειλεί με υγειονομική κρίση.

Οι προσπάθειες σωστικών συνεργείων στο έδαφος παρεμποδίζονται από μια σειρά υλικοτεχνικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων οχημάτων και των κατεστραμμένων δρόμων, ενώ το δριμύ ψύχος δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση.

Σε περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι διασώστες δεν έφτασαν παρά μόνο τρεις ημέρες μετά τον σεισμό, με αποτέλεσμα όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες άνθρωποι εγκλωβισμένοι να πεθάνουν από υποθερμία.

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την Τουρκία αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα. Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η καταστροφή στην πλήρη της έκταση «εξελίσσεται ακόμα μπροστά στα μάτια μας», ειδικά στη Συρία όπου ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τη χώρα.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε χθες το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, σύμφωνα αξιωματούχος.Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας. Η ομάδα διάσωσης των Λευκών Κρανών είπε ότι η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που έφτασε στην περιοχή δεν περιείχε εξειδικευμένο εξοπλισμό για απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια. «Αυτό μας κάνει πολύ απογοητευμένους σε μια εποχή που ζητάμε απεγνωσμένα τέτοιο εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές κάτω από τα ερείπια», ανέφερε η ομάδα στο Twitter.

Ο κ. Γκουτέρες υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια καθ’ οδόν και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει την παράδοση των προμηθειών μέσω περισσότερων της μιας συνοριακής διέλευσης.