Εσθονία: Η ρωσική απειλή για την ασφάλεια της Βαλτικής αυξάνεται αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών

Εσθονία: Η ρωσική απειλή για την ασφάλεια της Βαλτικής αυξάνεται αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών

Σύμφωνα με αναφορά της η Μόσχα θεωρεί τις χώρες της περιοχές ως το πιο ευάλωτο κομμάτι του ΝΑΤΟ

Η υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας ανακοίνωσε, ότι εκτιμά πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει την ισχύ να ασκήσει "αξιόπιστη στρατιωτική πίεση" στην περιοχή της Βαλτικής, όπου ο κίνδυνος για την ασφάλεια αυξήθηκε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι χώρες της Βαλτικής –Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και μετά την περσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. "Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Εσθονίας δεν είναι πιθανή το 2023", εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επιθετικότητα της Ρωσίας και οι φιλοδοξίες της στην εξωτερική πολιτική έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους ασφαλείας για την Εσθονία", σχολίασε η υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

"Η Ρωσία θεωρεί τις χώρες της Βαλτικής το πιο ευάλωτο κομμάτι του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα τις καταστήσει επίκεντρο της στρατιωτικής πίεσης σε περίπτωση μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας", συνέχισε. Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής ενδέχεται να ανασυγκροτηθεί σε 4 χρόνια, εκτίμησε η υπηρεσία. Το σχέδιο της Ρωσίας να διεξάγει μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα δυτικά της σύνορα 2 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής φέτος, σημείωσε.

Η επίσπευση των γυμνασίων αυτών –τα οποία θα διεξαχθούν κάποια στιγμή φέτος- "μπορεί να θεωρηθεί ως αποτρεπτικό μέσο και απειλή προς τη Δύση και ως ενίσχυση του πατριωτικού αισθήματος μεταξύ του πληθυσμού της Ρωσίας". Η εσθονική υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι η Ρωσία παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία το 2023, καθώς επιχειρεί να κάμψει το Κίεβο και τους δυτικούς του συμμάχους, αλλά είναι "απίθανο" να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση.