Βέλγιο: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας και πορνείας γυναικών από την Κίνα στην Ευρώπη

Βέλγιο: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας και πορνείας γυναικών από την Κίνα στην Ευρώπη

Συνελήφθησαν 25 ύποπτοι και εντοπίστηκαν περισσότερα από 20 θύματα σε διάφορες πόλεις της χώρας

Mεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε βελγικές πόλεις, στο πλαίσιο ερευνών για την εξάρθρωση δικτύου εμπορίας ανθρώπων και κινεζικής πορνείας, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία (PJF) πραγματοποίησε έρευνα σε 26 διευθύνσεις στο πλαίσιο έρευνας για εμπορία ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας συνελήφθησαν για ανάκριση 25 ύποπτοι και ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 20 φερόμενα θύματα. Στην Ισπανία την ίδια ώρα, συνελήφθη ένας ύποπτος για να εκδοθεί στο Βέλγιο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Κινέζες εργάτριες του σεξ είναι ολοένα και περισσότερο παρούσες στο Βέλγιο, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες. Η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία στην Ανατολική Φλάνδρα, με εντολή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και υπό την καθοδήγηση ανακριτή από τη Γάνδη, ξεκίνησε έρευνα για εγκληματική οργάνωση που είναι ύποπτη για μεταφορά Κινέζων στην Ευρώπη και εξαναγκασμό τους σε πορνεία.

Έπειτα από εντατική έρευνα, αποκαλύφθηκε η εγκληματική οργάνωση, η οποία στρατολογούσε γυναίκες από την Κίνα και τις μετέφερε στην Ευρώπη, όπου ενσωματώνονταν στον κόσμο της πορνείας και υφίσταντο σεξουαλική εκμετάλλευση. Για το σκοπό αυτό, η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης, ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες κ.λπ. Τα ραντεβού μπορούσαν να γίνονται μέσω ιστοσελίδων που ειδικεύονται σε σεξουαλικές διαφημίσεις.

Τα θύματα συχνά μετακινούνταν από μέρος σε μέρος στην Ευρώπη και έπρεπε να παραδίδουν μεγάλο μέρος των κερδών τους. Σημαντικό ποσοστό των θυμάτων δεν έχει πλέον καθεστώς νόμιμης διαμονής, γεγονός που αύξησε την εξάρτησή τους από την εγκληματική οργάνωση. Οι διοργανωτές εκμεταλλεύτηκαν αυτή την επισφαλή κατάσταση με διάφορους τρόπους. Η εγκληματική οργάνωση απέκτησε έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με νόμιμα και παράνομα μέσα.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου σε πολλές βελγικές περιοχές, όπως η Αμβέρσα, το Σαρλερουά, η Λουβέν, το Νεφσατό και οι Βρυξέλλες. Πολλά κτίρια ελέγχθηκαν και έγιναν κατασχέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Αλάμπρα. Όλα τα θύματα είναι κινεζικής καταγωγής. Τρεις ύποπτοι είναι βελγικής υπηκοότητας, ενώ οι άλλοι είναι επίσης κινεζικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα με τη βελγική επέμβαση, έρευνες και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αλικάντε και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, κατόπιν αιτήματος Βέλγων ανακριτών. Τόσο η Eurojust όσο και η Europol συνέβαλαν σημαντικά στην έρευνα.