Βατικανό: Ο πάπας κατηγορεί συντηρητικούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για ανηθικότητα στον θάνατο του Βενέδικτου

Βατικανό: Ο πάπας κατηγορεί συντηρητικούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για ανηθικότητα στον θάνατο του Βενέδικτου

Ο Φραγκίσκος θεωρεί ότι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση

Ο πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε ότι ορισμένοι από τη συντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκμεταλλεύτηκαν τον θάνατο του επίτιμου πάπα Βενέδικτου με ανήθικο τρόπο για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς.

Μιλώντας χθες Κυριακή σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αφρική, ο ποντίφικας απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων συντηρητικών ότι ο Βενέδικτος – ο οποίος απεβίωσε στις 31 Δεκεμβρίου – ήταν πικραμένος από κάποιες αποφάσεις του σημερινού προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Νομίζω ότι ο θάνατος του Βενέδικτου έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους», με τρόπο «ανήθικο». Χαρακτήρισε «παραμύθια» τους ισχυρισμούς ορισμένων συντηρητικών ότι ο Βενέδικτος (κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ) είχε πικραθεί από κάποιες αποφάσεις του πάπα Φραγκίσκου μετά την παραίτηση του γερμανού ποντίφικα το 2013.

Σημείωσε ότι συχνά συμβουλευόταν τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο στη δεκαετία που μεσολάβησε μέχρι τον θάνατό του.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν κατονόμασε κάποιον από τους συντηρητικούς που, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, εκμεταλλεύτηκαν τον θάνατο του Βενέδικτου, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μετά την κηδεία του επίτιμου πάπα στις 5 Ιανουαρίου, ο προσωπικός γραμματέας του Βενέδικτου, o Γκέοργκ Γκάνσβαϊν, είχε κατηγορήσει τον πάπα Φραγκίσκο ότι «περιορίζοντας την λειτουργία στα λατινικά, ράγισε την καρδιά του Ράτσινγκερ» και ότι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του εκλιπόντος ποντίφικα σε ό,τι αφορά την θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους. Αιχμές για τον πάπα Φραγκίσκο περιείχε επίσης το βιβλίο που έγραψε ο γερμανός καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μύλερ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο.