Καταστροφικός σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – «Μάχη» με το χρόνο στα ερείπια για τους επιζώντες

Καταστροφικός σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – «Μάχη» με το χρόνο στα ερείπια για τους επιζώντες

Αυξάνεται κάθε ώρα που περνά ο αριθμός των νεκρών - Το έργο των σωστικών συνεργείων καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο οι άσχημες καιρικές συνθήκες

Δραματικά αυξάνεται όσο περνάνε οι ώρες ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου και τη νέα ισχυρότατη δόνηση των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα στην ίδια περιοχή.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 2.300 σε Τουρκία και Συρία, ενώ ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για δεκάδες χιλιάδες θύματα. Χιλιάδες είναι επίσης οι τραυματίες και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD), ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 1.498 στην Τουρκία. Επίσης, τουλάχιστον 8.533 τραυματίστηκαν και 2.834 κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AFAD.

Την ίδια ώρα στη Συρία, 810 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος. Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία. Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters, ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων, καθώς νέες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με πολλά οικοδομικά τετράγωνα σε 10 πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί από το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1933. «Πρόκειται για την καταστροφή του αιώνα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στη γείτονα Μανώλη Κωστίδη. «Ο αριθμός των νεκρών δεν θα αυξηθεί, θα πολλαπλασιαστεί» δήλωσαν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το έργο των σωστικών συνεργείων καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια της Συρίας έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.