Τσεχία: Η πρόεδρος του κοινοβουλίου διαβεβαιώνει την Ταϊβάν για στήριξη παρά τις αντιδράσεις της Κίνας

Τσεχία: Η πρόεδρος του κοινοβουλίου διαβεβαιώνει την Ταϊβάν για στήριξη παρά τις αντιδράσεις της Κίνας

Ενόψει επίσκεψης στην Ταϊπέι που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο

Η πρόεδρος της κάτω βουλής του τσεχικού κοινοβουλίου Μαρκέτα Πεκάροβα Αντάμοβα διαβεβαίωσε σήμερα την Ταϊβάν για τη στήριξη της χώρας της προς κράτη-εταίρους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, ενόψει επίσκεψης στην Ταϊπέι που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Οι Τσέχοι ενισχύουν τις σχέσεις τους με το αυτοδιοικούμενο νησί, που η γειτονική Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, και ο νεοκλεγείς Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν τη Δευτέρα, μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Η Πεκάροβα, με τη σειρά της, συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόσεφ Γου.

«Διαβεβαίωσα τον υπουργό ότι η συστηματική στήριξη εταίρων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας ανήκει μεταξύ των προτεραιοτήτων της κοινοβουλευτικής μας διπλωματίας», ανέφερε η ίδια σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του εκπροσώπου της.

Η Πεκάροβα σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων.

Η φιλική προς την Ταϊβάν στάση του Πάβελ σηματοδοτεί μεταστροφή από τη θέση του προέδρου Μίλος Ζέμαν, που αποχωρεί από το αξίωμά του τον Μάρτιο και ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της οικοδόμησης στενότερων σχέσεων με το Πεκίνο.

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη νήσο, της οποίας η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αμφισβητεί με σθένος τις εδαφικές αξιώσεις που εγείρει η Κίνα απέναντί της, αλλά το κοινοβούλιο και η κεντροδεξιά κυβέρνηση ενδυναμώνουν τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Οι περισσότερες χώρες αποφεύγουν δημόσιες επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ταϊβάν και την πρόεδρό της, καθώς δεν επιθυμούν να προκαλέσουν την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, Γου δήλωσε στην τηλεφωνική συνομιλία ότι χαίρεται που βλέπει οι ανταλλαγές και η συνεργασία μεταξύ Ταϊβάν και Τσεχίας σε διάφορους τομείς να συνεχίζονται και να εμβαθύνουν, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν σε ανακοίνωση.

«Η Τσεχική Δημοκρατία δεν φοβάται τους εκβιασμούς αυταρχικών καθεστώτων, εμμένει στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού για ανθρώπινα δικαιώματα και συνεχίζει να βελτιώνει τη διμερή μας φιλία, που χαίρει σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης από τον λαό της Ταϊβάν», φέρεται να δήλωσε κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο Γου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.