Ουκρανία: Η Πολωνία θα στείλει 60 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης επιπλέον από τα Leopard

Ουκρανία: Η Πολωνία θα στείλει 60 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης επιπλέον από τα Leopard

Το Βέλγιο θα στείλει στην Ουκρανία πυραύλους, μυδραλιοβόλα και πυρομαχικά

Η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία πέρα από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2, που έχει ήδη υποσχεθεί, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του χθες Πέμπτη στην καναδική τηλεόραση.

Η Βαρσοβία, η οποία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν επίσης, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε την Τετάρτη. «Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 άρματα μάχης πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία ανέφερε ότι έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα, για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, 30 από αυτά τύπου PT-91. Και πέρα από αυτά, 14 άρματα μάχης Leopard 2, δικής μας κατοχής». Το PT-91 είναι ένα άρμα μάχης πολωνικής κατασκευής που τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990. Αναπτύχθηκε από τη σειρά T-72 της σοβιετικής εποχής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία μέσω twitter για την απόφαση να προμηθεύσει τα πρόσθετα άρματα μάχης. «Μαζί θα κερδίσουμε!», έγραψε. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δήλωσε επίσης, ότι θα στείλει Leopard, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να τα παράσχει. Η Ουκρανία έχει πει, ότι χρειάζεται εκατοντάδες Leopard για να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό από την ουκρανική επικράτεια. Σήμερα, ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας, Μάρτσιν Ότσεπα, είπε στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM, ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες, για να φτάσουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Το Βέλγιο θα στείλει στην Ουκρανία πυραύλους, μυδραλιοβόλα και πυρομαχικά

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα χρηματοδότηση για μη στρατιωτική βοήθεια και την παροχή πυραύλων, μυδραλιοβόλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία. «Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους, μυδραλιοβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η υπουργός Άμυνας, Λουντιβίν Ντεντοντέ, σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετα το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η απαίτηση ικανοποιήθηκε από τις υποσχέσεις περίπου έξι δυτικών εταίρων, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς ή ακόμη η Βρετανία αυτή την εβδομάδα. Η Ντεντοντέ εξήγησε, πως δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας, καθώς πωλήθηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια.

Η νέα βοήθεια του υπουργείου Άμυνας αποτιμήθηκε στα 93,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βελγικής βοήθειας σχεδόν στα 228 εκατομμύρια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάστηκε ως μια συνεισφορά ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να «ανασχέσει μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού τις ερχόμενες εβδομάδες». «Ο ουκρανικός λαός έχει ανάγκη την υποστήριξή μας απέναντι σε μια στοχευμένη επίθεση κατά των θεμελίων της κοινωνίας μας», δήλωσε η Ντεντοντέ.

Σε ό,τι αφορά τη μη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο έκανε λόγο για παράδοση «ασθενοφόρων, αντίσκηνων, ιατρικών κιτ, γεννητριών» και για συνεισφορά σε ένα διεθνές πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη μεταφορά αγροτικών πρώτων υλών εκτός των ουκρανικών λιμανιών. «Συνολικά η μη στρατιωτική υποστήριξη ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ: 69 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας στα οποία προστίθενται 10,6 εκατομμύρια για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση», δήλωσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος αξιωματούχος. Το Βέλγιο έχει παραδώσει επίσης στην Ουκρανία εδώ και έναν χρόνο 38.000 τόνους καυσίμων, κυρίως ντίζελ.