Καναδάς: Δικαστήριο ζήτησε να επαναπατριστούν 4 άνδρες μαζί με 19 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Συρία

Καναδάς: Δικαστήριο ζήτησε να επαναπατριστούν 4 άνδρες μαζί με 19 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Συρία

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις κυβερνήσεις για έλλειψη γενναιότητας

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Καναδά ζήτησε χθες Παρασκευή από την κυβέρνηση να επαναπατρίσει τέσσερις Καναδούς πολίτες που κρατούνται σε καταυλισμό στη βορειοανατολική Συρία επί χρόνια.

Η απόφαση ελήφθη λίγο αφού η Οτάβα ανακοίνωσε συμφωνία για τον επαναπατρισμό 19 γυναικών και παιδιών, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού οικογενειών τζιχαντιστών που έχει οργανώσει η χώρα και η πρώτη φορά που ο Καναδάς επιτρέπει σε άνδρες που κρατούνται στη Συρία να επιστρέψουν.

Οι οικογένειες των 23 πολιτών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της καναδικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η άρνηση των αρχών να επιτρέψει στους συγγενείς τους να επαναπατριστούν παραβίαζε τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Μίλησα με τους γονείς και είναι πραγματικά χαρούμενοι», δήλωσε η Μπάρμπαρα Τζάκμαν, δικηγόρος του Τζακ Λετς, ενός από τους τέσσερις άνδρες. Πρόκειται για έναν Βρετανοκαναδό που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ από τον οποίο το Λονδίνο έχει αφαιρέσει την υπηκοότητα.

Ο δικαστής ζήτησε από την Οτάβα να επαναπατρίσει τους τέσσερις άνδρες «το συντομότερο δυνατό», αλλά και να τους προσφέρει διαβατήρια και να στείλει εκπρόσωπο της χώρας στη Συρία για να τους βοηθήσει.

Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρεται κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης των ανδρών που είναι «ακόμη πιο δύσκολες από αυτές των γυναικών και των παιδιών, τα οποία ο Καναδάς δέχθηκε να επαναπατρίσει» αλλά και το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε έχουν δικαστεί.

Χθες το πρωί το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι αποφάσισε τον επαναπατρισμό των γυναικών και των παιδιών της ομάδας, αλλά όχι των ανδρών.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό εξετάζει τις υποθέσεις επαναπατρισμού ανά περίπτωση και μόνο λίγες γυναίκες και παιδιά έχουν λάβει άδεια να επιστρέψουν στον Καναδά.

Μετά την κατάρρευση το 2019 του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, ο επαναπατρισμός των γυναικών και των παιδιών των τζιχαντιστών αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για αρκετές χώρες.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις κυβερνήσεις για έλλειψη γενναιότητας, την ώρα που συγγενείς των τζιχαντιστών, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, ζουν στους υπό κουρδική διοίκηση καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ στην βορειοανατολική Συρία σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καμιά τριανταριά Καναδοί, ανάμεσά τους και 10 παιδιά, εξακολουθούν να κρατούνται στους καταυλισμούς στη Συρία.

Όμως «ένας αριθμός γυναικών και παιδιών έχουν λάβει επιστολές από την κυβέρνηση, στις οποίες αναφέρεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για επαναπατρισμό», σημείωσε ο Φαρίντα Ντέιφ διευθύντρια του HRW στον Καναδά.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πότε θα επαναπατριστούν οι 23 γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ούτε αν θα απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες.

Τον Οκτώβριο ο Καναδάς επαναπάτρισε δύο γυναίκες και δύο παιδιά που κρατούνταν στη Συρία. Το 2020 η Οτάβα είχε επιτρέψει την επιστροφή στη χώρα ενός 5χρονου ορφανού κοριτσιού, αφού ο θείος του προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης.