Εξοργίστηκαν οι Τούρκοι με το πρωτοσέλιδο του Economist: «Παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα»

Εξοργίστηκαν οι Τούρκοι με το πρωτοσέλιδο του Economist: «Παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα»

«Τους συγχαίρουμε για τις ευφυείς τεχνικές μάρκετινγκ»

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία το πρωτοσέλιδο του Economist για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο χαρακτηρίζει έναν νταή που «οδηγεί την Τουρκία στη δικτατορία».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν ανέφερε μέσω twitter: «Ξανά τα ίδια: Ο Economist ανακυκλώνει την απεικόνιση της Τουρκίας ως πνευματικά τεμπέλικης, βαρετής και σκόπιμα αδαούς. Φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας μέσα από κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το άρθρο γράφτηκε για να αυξηθούν οι πωλήσεις του Economist σημειώνοντας σε ειρωνικό τόνο «τους συγχαίρουμε για τις ευφυείς τεχνικές μάρκετινγκ». «Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες του ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφίας που στόχο έχει να προκαλέσει εντυπώσεις που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε να γίνει προετοιμασία επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν πριν από τις εκλογές. Απάντηση στο αίτημα του Τσαβούσογλου δεν δόθηκε.

Με ανησυχία βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις εξελίξεις για τα F-16 σχολιάζοντας πως «όσο υπάρχουν οι ενστάσεις στο Κογκρέσο, δεν θα επιλυθεί των ζήτημα των F-16».

Ακολουθώντας μάλιστα και τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τον ρόλο του Μπομπ Μενέντεζ, τα τουρκικά μέσα εκφράζουν ανησυχία για νέες καθυστερήσεις λόγω του δημοκρατικού γερουσιαστή!

Ο ανταποκριτής του Haberturk στις ΗΠΑ Αλί Τσινάρ μέτεδωσε: «Βασικά θέματα συζήτησης ήταν τα F-16, oι εξελίξεις στη Συρία και η ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όμως στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Οχι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Θα συνεχιστεί ο διάλογος. Το ζήτημα των F-16 θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Διότι η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πως η υπόθεση αυτή δεν θα λυθεί όσο υπάρχουν οι ενστάσεις κάποιων μελών του Κογκρέσου».

Εξάλλου, Τπύρκοι αναλυτές σχολιάζουν πως «στην Τουρκία δίνουν F-16, αλλά η Ελλάδα θα πάρει και τα F-35».

Σημειώνουν ότι «τα F-16 είναι παγίδα προς την Τουρκία. Βγάζουν εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα».