Γαλλία: Θα εφαρμόσει το δικό της «Καλάθι του νοικοκυριού» για να ενισχύσει τους καταναλωτές

Γαλλία: Θα εφαρμόσει το δικό της «Καλάθι του νοικοκυριού» για να ενισχύσει τους καταναλωτές

Θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης, διατροφικά και είδη προσωπικής υγιεινής

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, υποστήριξε σε συνέντευξή του πως το επιτελείο του υπουργείου του επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός «Καλαθιού του νοικοκυριού» α λα… γαλλικά και στο οποίο θα περιλαμβάνονται 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης και τα οποία θα προσφέρονται σε χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, είναι ένα από τα μέτρα που σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών για να καταπολεμηθεί η πληθωριστική κρίση στη χώρα.

«Η βασική ιδέα είναι πως όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για όλα. Είναι ένα “φορτίο” που θα πρέπει να μοιραστούμε. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές της ενέργειας. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος, και οι προμηθευτές ένα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Συνέχισε λέγοντας: «Ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού».

Το καλάθι θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης, διατροφικά και είδη προσωπικής υγιεινής, με τους προμηθευτές να εξασφαλίζουν για τα εν λόγω προϊόντα τις χαμηλότερες δυνατές τιμές ώστε να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός. Ο υπουργός υποστήριξε, πως οι υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες.

Ερωτηθείς γιατί η λύση αυτή προκρίνεται σε σχέση με την κατάργηση του ΦΠΑ ο Υπουργός τόνισε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής. «Ποιος μου εγγυάται πως εάν καταργήσω το ΦΠΑ, η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε ο κ. Λε Μερ.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας τονίζει πως το εν λόγω μέτρο είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει πως η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των προμηθευτών.

Επί του θέματος έκανε και ανάρτηση στο Twitter ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Καλάθι του νοικοκυριού αλά γαλλικά: o γάλλος ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει ότι μελετούν τη δημιουργία καλαθιού του νοικοκυριού, με 20 αρχικά προϊόντα (τρόφιμα κλπ) για τα οποία οι μεγάλες αλυσίδες θα δεσμευθούν να κρατήσουν τις τιμές στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά.