Ισραήλ: Δικηγόροι διαδηλώνουν κατά ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Ισραήλ: Δικηγόροι διαδηλώνουν κατά ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Το προωθεί η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Εκατοντάδες Ισραηλινοί δικηγόροι διαδήλωσαν σήμερα έξω από δικαστήριο του Τελ Αβίβ κατά ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο απειλεί όπως υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιό του που στοχεύει στην ενίσχυση της εξουσίας των βουλευτών έναντι αυτής των δικαστών.

Αυτή η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας ρήτρας «παρέκκλισης» που επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να αναστέλλει την εκτέλεση αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με απλή πλειοψηφία, και την τροποποίηση της διαδικασίας διορισμού δικαστών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα διορίζονται από πολιτικούς αξιωματούχους.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο μας προστατεύει όλους», έγραφαν πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές έξω από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ, με δικηγόρους να φωνάζουν «Ντροπή, ντροπή!» και «Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο διορισμός δικαστών θα γίνει πολιτικός. Τα δικαστήρια δεν θα είναι ανεξάρτητα αλλά θα ελέγχονται από τους πολιτικούς», τόνισε η δικηγόρος Όρνα Σερ, 66 ετών.

«Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί η σκέψη των πολιτικών καθοδηγείται από τα συμφέροντα των κομμάτων τους και όχι όλου του πληθυσμού», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον μη διαχωρισμό των εξουσιών που είναι ωστόσο «απαραίτητος στη δημοκρατία».

Σε ανοιχτή επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πρώην εισαγγελείς δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο δεν θα επιτρέψει τη βελτίωση του (δικαστικού) συστήματος αλλά απειλεί να το καταστρέψει», έγραψαν οι 11 δικαστές, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία, έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων.

Πρωθυπουργός από το 1996 έως το 1999 και στη συνέχεια από το 2009 έως το 2021, ο "Μπίμπι" σχημάτισε την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου με τους υπερορθόδοξους και ακροδεξιούς συμμάχους του, αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.