Ιράν: Κλείνει γαλλικό ινστιτούτο ως αντίποινα για το «Charlie Hebdo» – Η αντίδραση του Παρισιού

Ιράν: Κλείνει γαλλικό ινστιτούτο ως αντίποινα για το «Charlie Hebdo» – Η αντίδραση του Παρισιού

Δείτε τα επίμαχα σκίτσα που προκάλεσαν την οργή της Τεχεράνης

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το κλείσιμο ενός γαλλικού ινστιτούτου στο Ιράν ως αντίποινα για τα σκίτσα που δημοσίευσε την Τετάρτη το γνωστό γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», όπως δήλωσε σήμερα υπογραμμίζοντας ότι οι ανακοινώσεις αυτές «θα είναι λυπηρό, αν επιβεβαιωθούν».

«Δεν έχουμε λάβει καμιά επίσημη πληροφορία επί του παρόντος σε σχέση με τις ανακοινώσεις που έγιναν μέσω του Τύπου από τις ιρανικές αρχές για το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Ιράν (IFRI)», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ Αν-Κλερ Λεζάντρ. «Οι πληροφορίες αυτές ασφαλώς θα είναι λυπηρό αν επιβεβαιωθούν».

 

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το ινστιτούτο αυτό ήταν "ένας σημαντικός τόπος πολιτισμού και ανταλλαγών", που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση το 1983 της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αντιπροσωπείας στο Ιράν η οποία ιδρύθηκε το 1897 και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιρανολογίας στην Τεχεράνη που ιδρύθηκε το 1947 από (τον Γάλλο φιλόσοφο και ανατολιστή σ.σ.) Ανρί Κορμπέν".

Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν τη Γαλλία την Τετάρτη ότι θα λάμβαναν μέτρα μετά τη δημοσίευση, την ίδια μέρα, από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo σκίτσων που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, την πλέον ανώτερη θρησκευτική και πολιτική προσωπικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

 

«Το υπουργείο βάζει τέλος στις δραστηριότητες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Ιράν (IFRI) ως ένα πρώτο βήμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Πριν από την ανακοίνωση αυτή η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είχε επιμείνει στο γεγονός ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη Γαλλία.

Δείτε τα σκίτσα του περιοδικού ΕΔΩ.