Κορονοϊός -ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το νέο στέλεχος XBB.1.5

Κορονοϊός -ΠΟΥ: Καμία νέα παραλλαγή στην έξαρση της Κίνας – Υπό αξιολόγηση το νέο στέλεχος XBB.1.5

Πιθανότατα θα κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας

Δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή του κορονοϊού κατά την πανδημική έξαρση στην Κίνα σύμφωνα με τα δεδομένα που παρασχέθηκαν επισήμως από τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, με βάση πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, με τους επιστήμονες να στρέφουν ωστόσο την προσοχή τους στο στέλεχος XBB.1.5 της Omicron συλλέγοντας στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΠΟΥ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Omicron έως τώρα η επικινδυνότητα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδυκνείουν πιο σοβαρή νόσηση.

Το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ δίνοντας διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ανά δύο εβδομάδες, καθώς εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο, ενώ πιθανότατα θα κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Η παρακολούθηση των παραλλαγών του Covid έχει γίνει δύσκολη καθώς η γονιδιωματική αλληλούχηση μειώνεται σε όλο τον κόσμο,

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ εκφράζει τις ανησυχίες του για την υποβάθμιση της κατάστασης στην κινεζική επικράτεια, κάνοντας λόγο για “μη αντιπροσωπευτικά” μεγέθη κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο.

Τα κράτη μέλη:

  •  θα συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • θα παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • Θα ενθαρρύνουν ενθέρμως την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.