Πολωνία: Υπέρ της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της χώρας – «Πρόωρη» η κατάργησή της

Πολωνία: Υπέρ της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της χώρας – «Πρόωρη» η κατάργησή της

Δέχτηκε έντονη κριτική για τα λεγόμενά του

Υπέρ της θανατικής ποινής δηλώνει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το θέμα.

Ο Μοραβιέτσκι έκανε τα σχόλια αυτά αργά τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνάντησης που είχε με χρήστες του facebook οι οποίοι του θέτανε ερωτήσεις και εκείνος απαντούσε.

Ερωτηθείς από έναν επικριτή του εάν η θανατική ποινή θα μπορούσε να εμποδίσει την κυβέρνησή του να κάνει περισσότερο κακό στην κοινωνία, ο Μοραβιέτσκι είπε ότι ήταν μια αιχμηρή ερώτηση, αλλά συνέχισε δίνοντας την ακόλουθη απάντηση:

«Κατά τη γνώμη μου, η θανατική ποινή πρέπει να είναι αποδεκτή για τα βαρύτερα εγκλήματα», είπε τονίζοντας ότι «δεν συμφωνώ στο θέμα με τη διδασκαλία της εκκλησίας, γιατί είμαι υποστηρικτής της θανατικής ποινής».

Χαρακτήρισε δε την κατάργησή της «πρόωρη εφεύρεση».

Ο Μοραβιέτσκι δέχτηκε έντονη κριτική για τα λεγόμενά του με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι τέτοιες απόψεις είναι χαρακτηριστικές των αυταρχικών κυβερνώντων.

Η Πολωνία κατάργησε τη θανατική ποινή το 1997, καθώς απέρριπτε ορισμένους κανονισμούς της κομμουνιστικής εποχής και προετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ΕΕ. Το 2013, η Πολωνία επικύρωσε ένα πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταργεί πλήρως τη θανατική ποινή.