Διαμαρτυρία Τσαβούσογλου στην Γαλλίδα ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή πολιτικών σε διαδηλώσεις Κούρδων

Διαμαρτυρία Τσαβούσογλου στην Γαλλίδα ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή πολιτικών σε διαδηλώσεις Κούρδων

«Η Γαλλία δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα τη συμμετοχή Γάλλων πολιτικών σε μια διαδήλωση στο Παρίσι κατά της δολοφονίας τριών Κούρδων, σε μια συγκέντρωση κατά την οποία διαδηλωτές ξεδίπλωσαν σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Συγκρούσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών, οργισμένων για τη δολοφονία τριών μελών της κοινότητάς τους σε μια επίθεση ενόπλου που συνέβη την Παρασκευή. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και αφίσες του φυλακισμένου ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε για τη συγκέντρωση σε συνομιλία που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο υπουργός Τσαβούσογλου... τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να παρευρίσκονται Γάλλοι πολιτικοί σε εκδηλώσεις (διαδηλώσεις), στις οποίες κυματίζουν σημαίες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK (...). Τόνισε πως η Γαλλία δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας, για να καταγγείλει την «εμπλοκή γαλλικών κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών σε αντιτουρκική προπαγάνδα». Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την αστυνομία να ενισχύσει την προστασία των τοποθεσιών της κουρδικής κοινότητας μετά τις δολοφονίες, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι οι Κούρδοι έγιναν στόχος μιας «ειδεχθούς» επίθεσης.