Λευκορωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο S-300

Λευκορωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο S-300

Τον Νοέμβριο πύραυλος S-300 που θεωρήθηκε ότι είχε εκτοξευθεί από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέληξε στην Πολωνία

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε, ότι οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας κατέρριψαν ουκρανικό πύραυλο S-300 στην συνοριακή περιοχή Μπρεστ γύρω στις 10 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA είχε νωρίτερα μεταδώσει, ότι ουκρανικός πύραυλος S-300 είχε καταπέσει σε λευκορωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια μιας εκ των πιο εκτεταμένων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου. Η ίδια πηγή είχε αναφέρει, ότι το υπουργείο Άμυνας του Μινσκ ερευνούσε, εάν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας είχαν καταρρίψει τον πύραυλο ή πρόκειται για εσφαλμένη εκτόξευση.

Ο S-300 είναι ένας σοβιετικής εποχής πύραυλος αντιαεροπορικής άμυνας, που χρησιμοποιείται από την Ρωσία και την Ουκρανία. Τον Νοέμβριο πύραυλος S-300, που θεωρήθηκε ότι είχε εκτοξευθεί από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατέληξε στην Πολωνία. Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα, για να αναχαιτίσει εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, ενώ η Ρωσία φαίνεται να χρησιμοποιεί πυραύλους S-300 για να πλήξει στόχους εδάφους, κάτι που στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι είναι ένδειξη πως τα αποθέματά της σε πυραύλους μειώνονται.

Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά επιμένει, ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο και ούτε πρόκειται να το κάνει.