Λευκορωσία: Καταδίκη 16 ετών σε άντρα για σαμποτάζ σε βάρος της Ρωσίας

Λευκορωσία: Καταδίκη 16 ετών σε άντρα για σαμποτάζ σε βάρος της Ρωσίας

Πρόκειται για έναν από του λεγόμενους «παρτιζάνους» που αντιδρούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών ενός αντιπολιτευόμενου που κατηγορήθηκε για σαμποτάζ των σιδηροτροχιών στη Λευκορωσία προκειμένου να επιβραδύνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Η αντίσταση κατά του πολέμου συνεχίζεται στη Λευκορωσία παρά τον κίνδυνο αυστηρών κυρώσεων. Η ποινική υπόθεση σε βάρος του 'παρτιζάνου των σιδηροδρόμων' Βιτάλ Βέλνικ, τερματίστηκε χθες με μια ετυμηγορία για φυλάκιση 16 ετών», έγραψε στο Twitter από την εξορία η Τιχανόφσκαγια.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Μέλνικ «είχε πυροβοληθεί στα γόνατα» κατά τη σύλληψή του.

Χθες, Πέμπτη, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε πως δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε τον Μέλνικ σε φυλάκιση 16 ετών στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος κυρίως για "τρομοκρατία" και "προσβολές" προς τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 30 χρόνια.

Τον Απρίλιο, η αστυνομία της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τριών ανδρών ηλικίας 27 και 28 ετών ως υπόπτων για «σαμποτάζ» του σιδηροδρομικού εξοπλισμού στο κέντρο της χώρας, που χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής στις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στην Ουκρανία.

Τα άτομα αυτά, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, είχαν τραυματιστεί αφού προέβαλαν "ενεργητική αντίσταση" στη σύλληψή τους από τις δυνάμεις της τάξης, που άνοιξαν πυρ, είχε δηλώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο που έδειχνε έναν από τους υπόπτους, με πρησμένο πρόσωπο, τα χέρια δεμένα στην πλάτη, να κάνει μια ομολογία μπροστά στην κάμερα.

Ένα τέταρτο άτομο, ένας 40χρονος άνδρας, που του προσάπτονται παρόμοιες κατηγορίες είχε επίσης «τραυματιστεί σοβαρά» από σφαίρες κατά τη σύλληψή του, την 1η Απριλίου, στην περιοχή Μπορίσοφ, βορειοανατολικά του Μινσκ, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το 2020, η Λευκορωσία συγκλονίστηκε από ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος το κατέστειλε χωρίς έλεος.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οργανώσεις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης κάνουν έκκληση για τον σχηματισμό ομάδων "παρτιζάνων" για να διεξαγάγουν έναν «πόλεμο των σιδηροτροχιών» στη χώρα προκειμένου να επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Στις 30 Μαρτίου, το ανεξάρτητο λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Zerkalo ανέφερε πως περίπου 40 υπάλληλοι των σιδηροδρόμων είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα κανάλι αντιπολιτευόμενων σιδηροδρομικών στο Telegram.