Κόσοβο: Χιλιάδες Σέρβοι διαδηλώνουν και ζητούν να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινας

Κόσοβο: Χιλιάδες Σέρβοι διαδηλώνουν και ζητούν να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινας

Από τις 10 Δεκεμβρίου οι Σέρβοι έχουν στήσει εννέα οδοφράγματα και αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς

Χιλιάδες Σέρβοι του Κοσόβου διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας από την κυβέρνηση της Πρίστινας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις της από τον βορρά, όπου η σερβική κοινότητα αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Από τις 10 Δεκεμβρίου οι Σέρβοι έχουν στήσει εννέα οδοφράγματα και αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε σε εν ενεργεία αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η σημερινή συγκέντρωση οργανώθηκε στο χωριό Ρούνταρε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την εθνικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού παραμένει μπλοκαρισμένος από φορτηγά φορτωμένα με χαλίκι και βαριά μηχανήματα.

Οι Σέρβοι δήμαρχοι των βόρειων πόλεων του Κοσόβου, μαζί με τους τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με άλλες που θα εκδοθούν από την Πρίστινα. Η κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι σκοπεύει να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς στον βορρά, όμως αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, 14 χρόνια αφότου η Πρίστινα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι.

«Η κακομεταχείριση του σερβικού λαού από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι είναι ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (…) για να στείλουμε ένα μήνυμα στην Πρίστινα και στους συμβουλάτορές της ότι είμαστε εδώ, ότι θέλουμε ειρήνη αλλά και ελευθερία και ότι δεν θα παραδοθούμε» είπε ο ηγέτης του κόμματος «Σερβική Λίστα» Γκόραν Ράκιτς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Ιταλοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο παρακολουθούσαν τη διαδήλωση από κάποια απόσταση, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι στηρίζει πλήρως τους περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κόσοβο και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους.

Χθες, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι «στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης» λόγω των μονομερών μέτρων που λαμβάνει η Πρίστινα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όλοι μαζί, για να διαφυλάξουμε την ειρήνη», τόνισε, σε ένα συνέδριο σερβικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.