Ισπανία: Οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια

Ισπανία: Οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια

Αναμένεται να υιοθετηθεί από την Γερουσία τις προσεχείς εβδομάδες και να γίνει νόμος του κράτους

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια, το οποίο δίχασε την αριστερά και το φεμινιστικό κίνημα.

Αν υιοθετηθεί, όπως προβλέπεται, από την Γερουσία τις προσεχείς εβδομάδες, ο νόμος θα εντάξει την Ισπανία στην μικρή ομάδα των χωρών που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μέσω μίας απλής διοικητικής πράξης, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην Ευρώπη, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στα διεμφυλικά άτομα το 2014.

Ο νόμος, που στηρίχθηκε από το κόμμα Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.

Με τον νόμο αυτό οι διαφυλικοί θα μπορούν να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους στην ταυτότητά τους κλείνοντας ένα απλό ραντεβού με τις διοικητικές υπηρεσίες. Δεν θα χρειαστεί να έχουν ιατρικές γνωματεύσεις ή αποδείξεις πως υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία επί δύο χρόνια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

«Ο νόμος ξεπληρώνει ένα ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα διαφυλικά άτομα» δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που προωθούσε το νομοσχέδιο αυτό. «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», επέμεινε, καταγγέλλοντας την «τρανσφοβία».

Ο «Νόμος Τρανς» όπως αποκαλείται θα επιτρέψει στους εφήβους ηλικίας 14-16 ετών να αλλάζουν το φύλο τους στο ληξιαρχείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται στη διαδικασία αυτή από τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Για τους νεότερους, ηλικίας 12-14 ετών, θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα για όλους τους ανήλικους.

Σε κάθε περίπτωση, από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την επικύρωσή του θα μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών, ώστε να δίνεται χρόνος στους αιτούντες για να επιβεβαιώνουν την απόφασή τους.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαγορεύει επίσης τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και τις 150.000 ευρώ.