Πού βρίσκεται το πιο απομακρυσμένο νησί της Γης και το μυστήριο που κρύβει

Πού βρίσκεται το πιο απομακρυσμένο νησί της Γης και το μυστήριο που κρύβει

Την 1η Ιανουαρίου 1739, ο Γάλλος στρατηγός Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη

Την 1η Ιανουαρίου 1739, ο Γάλλος στρατηγός Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Ένα ηφαιστειογενές νησί που είναι τόσο απομακρυσμένο, που πρέπει να διανύσει κανείς 2.600 χιλιόμετρα, προκειμένου να το επισκεφτεί.

Υπήρξαν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το όνομα του νησιού και το ποιο έθνος θα έπρεπε να το ελέγχει, αλλά τελικά η Νορβηγία έλαβε την τιμή το 1930.

Αν και υπάρχουν πολλά ακατοίκητα νησιά σε όλο τον κόσμο, το νησί Bouvet είναι μοναδικό καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα παγόβουνο. Υπολογίζεται ότι μόνο το 7% των 49 τετραγωνικών χιλιομέτρων του νησιού Bouvet δεν καλύπτεται από πάγο, ενώ στο κέντρο του νησιού υπάρχει ένα ανενεργό ηφαίστειο.

Η ανακάλυψη της νήσου Bouvet ήταν αναμφίβολα συναρπαστική, αν και οι συντεταγμένες της δόθηκαν με ανακρίβεια κατά την πρώτη παρατήρησή που πραγματοποιήθηκε από τον Γάλλο διοικητή.

Το «μυστήριο» γύρω από το νησί

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, το νησί Bouvet δεν έγινε ποτέ ένας δημοφιλής προορισμός για να τον επισκεφτεί κάποιος.

Ωστόσο τον Απρίλιο του 1964 βρέθηκε εκεί εγκαταλελειμμένη λέμβος με σωσίβια. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε εξέταση, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος ανθρώπινης ζωής.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η τοποθέτηση της βάρκας υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που κάποτε επέβαιναν σε αυτή θα μπορούσαν εύκολα να έχουν φτάσει στο νησί. Βέβαια δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα, καθιστώντας το γεγονός άλυτο.

Μέχρι σήμερα, το νησί έχει αποτελέσει το σκηνικό τουλάχιστον τριών βιβλίων και μιας ταινίας. Πιο συγκεκριμένα οι σεναριογράφοι της ταινίας «Alien vs. Predator» επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την κανονική νορβηγική ονομασία του νησιού, Bouvetøya.