Τα στρατεύματα της Ρωσίας στη Λευκορωσία ξεκινούν «γυμνάσια»

Τα στρατεύματα της Ρωσίας στη Λευκορωσία ξεκινούν «γυμνάσια»

Τα γυμνάσια θα επιτρέψουν να γίνει η «τελική αποτίμηση του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των μονάδων»

Ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο και αποτελούν μέρος «περιφερειακού σχηματισμού» θα αρχίσουν να διεξάγουν γυμνάσια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα γυμνάσια θα επιτρέψουν να γίνει η «τελική αποτίμηση του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των μονάδων» αφού ολοκληρωθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές πότε ή πού ακριβώς θα γίνουν τα «γυμνάσια» αυτά.

Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως 9.000 ρώσοι στρατιωτικοί αναπτύσσονται στην επικράτεια προκειμένου να συγκροτηθεί «περιφερειακός σχηματισμός» για να προστατεύει τα σύνορα της χώρας, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία.

Σήμερα αναμένεται στο Μινσκ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για συνομιλίες με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκάσενκα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Πούτιν στη λευκορωσική πρωτεύουσα από το 2019. Θα τον συνοδεύσουν αρκετά μέλη της κυβέρνησής του.

Η Λευκορωσία θεωρείται από οικονομική άποψη απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση του προέδρου Λουκάσενκα βασίζεται στα ρωσικά δάνεια.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι δύο χώρες, άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες που έχουν σχηματίσει «ένωση», αύξησαν τη στρατιωτική συνεργασία τους. Η Λευκορωσία επιτρέπει ιδίως να χρησιμοποιούνται στρατιωτικές βάσεις της για να εξαπολύονται ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.