Λιζ Τρας: Ίχνη κοκαΐνης βρέθηκαν μετά από πάρτι στο σπίτι της και σε συγκέντρωση με τον Μπόρις Τζόνσον

Λιζ Τρας: Ίχνη κοκαΐνης βρέθηκαν μετά από πάρτι στο σπίτι της και σε συγκέντρωση με τον Μπόρις Τζόνσον

Η λευκή σκόνη ανακαλύφθηκε στο κτήμα Chevening το περασμένο καλοκαίρι πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Μπροστά σε ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς ίχνη ενός ύποπτου ναρκωτικού βρέθηκε στο σπίτι της Λιζ Τρας σε πάρτυ της με πολιτικούς.

Σύμφωνα με πηγές, η ύποπτη λευκή σκόνη ανακαλύφθηκε στο κτήμα Chevening το περασμένο καλοκαίρι, λίγες ημέρες πριν η Λιζ Τρας κερδίσει τον διαγωνισμό για την ηγεσία των Τόρις και γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα μέλος του προσωπικού ισχυρίστηκε ότι εξέτασε τη λευκή σκόνη χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα που αλλάζει χρώμα όταν έρχεται σε επαφή με κοκαΐνη και έδειξε ότι υπήρχε το ναρκωτικό. Η κατοχή κοκαΐνης αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και επτά ετών ή σε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Διαφορετικές πηγές έχουν περιγράψει την εύρεση παρόμοιων καταθέσεων στα γραφεία της οδού Downing Street 10 μετά από δύο πάρτι που διοργάνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Το προσωπικό που εργάζεται στο Chevening ισχυρίζεται ότι σε δύο πάρτυ βρήκε ίχνη λευκής σκόνης σε ένα τραπεζάκι σε μια αίθουσα παιχνιδιών. Ήταν μετά από βραδιές που η Λιζ Τρας είχε φιλοξενήσει καλεσμένους στην εξοχική της κατοικία στο Kent, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για τους υπουργούς Εξωτερικών.

Η Τρας, τότε υπουργός Εξωτερικών, φιλοξένησε μια συγκέντρωση στο διατηρητέο σπίτι του 17ου αιώνα, το Σαββατοκύριακο 19-21 Αυγούστου ενώ η εκστρατεία της για την ηγεσία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Μια άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2-4 Σεπτεμβρίου. Και τα δύο Σαββατοκύριακα παρευρέθηκαν διάφοροι πολιτικοί της σύμμαχοι.

Ένας εσωτερικός συνεργάτης δήλωσε ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιούνταν από τους πολιτικούς συμμάχους της Τρας. Δεν υπάρχει όμως καμία υπόνοια πως έκαναν χρήση ναρκωτικών οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον. Αναφορικά με τις μαρτυρίες για τα πάρτυ που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω lockdown στον αριθμό 10 της Downing Street, ο Μπόρις Τζόνσον δεν φέρεται να ήταν παρών σε κανένα από τα δύο.

Υπολείμματα λευκής σκόνης βρέθηκαν, επίσης, το πρωί μετά από ένα πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου στις 17 Απριλίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, το προσωπικό καθαριότητας βρήκε υπολείμματα λευκής σκόνης στα μπάνια και σε ένα τραπέζι. Μικρές πλαστικές σακούλες λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν κοντά στο τραπέζι στο πάτωμα δίπλα στον κάδο απορριμμάτων, μαζί με χαρτομάντιλα που είχαν κηλίδες αίματος και εμετό καθώς και μια πεταμένη κάρτα Boots Advantage με μουντζουρωμένη γραμμή σκόνης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε ποιον ανήκε.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το εν λόγω πάρτι, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν η βασίλισσα θρηνήσει στην κηδεία του συζύγου της λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκάλεσαν οργή. Περιελάμβαναν αναφορές ότι μια βαλίτσα με κρασί μεταφέρθηκε στην Downing Street και ότι μια κούνια του γιο του πρωθυπουργού είχε σπάσει.

Ίχνη λευκής σκόνης και μικρές πλαστικές σακούλες βρέθηκαν, επίσης, στις 19 Δεκεμβρίου 2020. Το πρωί μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, στις τουαλέτες του συγκροτήματος το προσωπικό υποψιάστηκε ότι το υλικό ήταν πιθανότατα ίχνη ναρκωτικών.

Η Σου Γρέι, ανέλαβε την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με τα πάρτι, χωρίς να αναφερθεί στη λήψη ναρκωτικών. Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά την αναφορά στοιχείων για χρήση κοκαΐνης σε τουαλέτες δίπλα στο κοινοβουλευτικό γραφείο του Τζόνσον και σε διάφορα άλλα σημεία σε όλη την Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της ως πρωθυπουργός, η εκπρόσωπος της Λιζ Τρας δήλωσε ότι η «πάταξη των παράνομων ναρκωτικών» αποτελούσε προτεραιότητα.

Να σημειωθεί πως η βρετανική Guardian υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στη Λιζ Τρας σχετικά με τους ισχυρισμούς. Αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς. «Αυτό είναι κατηγορηματικά αναληθές», ανέφερε εκπρόσωπός της.

Ο εκπρόσωπός της πρόσθεσε: «Εάν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτή η υποτιθέμενη δραστηριότητα είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της χρήσης του Chevening από την ίδια, θα περιμέναμε να αναφερθεί από την αστυνομία».

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς σχετικά με τις δραστηριότητες στο Chevening.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι έκπληκτος από αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς δεν έχει λάβει γνώση οποιωνδήποτε υπονοιών για χρήση ναρκωτικών στο Downing Street και από όσο γνωρίζει δεν έχουν γίνει τέτοιοι ισχυρισμοί στη Sue Gray ή σε άλλους ερευνητές. Η κυβέρνησή του πραγματοποίησε τεράστιες επενδύσεις σε αυστηρότερη αστυνόμευση για να βοηθήσει στην εξάρθρωση των συμμοριών ναρκωτικών των επαρχιακών γραμμών, οι οποίες προκαλούν τόση δυστυχία».