Αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Απελευθερώθηκαν 59 Ουκρανοί στρατιωτικοί

Ένας Αμερικανός πολίτης αφέθηκε σήμερα ελεύθερος στο πλαίσιο της ανταλλαγής δεκάδων αιχμαλώτων με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ο Άντριι Γιερμάκ έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ο Σουέντι Μουρεκέζι «βοηθούσε τον λαό μας» πριν καταλήξει στη Ρωσία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι 64 ουκρανοί στρατιώτες και οι σοροί τεσσάρων πεσόντων στρατιωτών παραδόθηκαν από τη Ρωσία, αλλά δεν ανέφερε που έγινε η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πόσοι Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, απελευθερώθηκαν 59 Ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματικοί και πέντε μαχητές των Δυνάμεων Εδαφικής 'Αμυνας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 23 εξ αυτών είναι τραυματίες, ενώ η κατάσταση μερικών είναι κρίσιμη, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους μαχητές είναι 57 ετών και ο νεότερος είναι 19.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να βρει τον Μουρεκέζι για να του πάρει δηλώσεις. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη τον ίδιο, ότι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο στην πόλη της Χερσώνας, η οποία ήταν υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού εκείνη την περίοδο.

Ο ηλικίας 35 ετών Μουρεκέζι, όπως έγραφε η βρετανική εφημερίδα, είχε αφεθεί ελεύθερος στα τέλη Οκτωβρίου αφού κρατούνταν σε διάφορες τοποθεσίες και ζούσε χωρίς έγγραφα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει τον Αύγουστο ότι ο Μουκερέζι είχε κατηγορηθεί στο Ντονέτσκ για «υποκίνηση εθνικού μίσους» επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δικηγόρος του Μουκερέζι ανέφερε ότι ο πελάτης του είχε εμπλακεί σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες «τυχαία».