Η Τουρκία απορρίπτει τα ψηφίσματα της ΕΕ για της στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία

Η Τουρκία απορρίπτει τα ψηφίσματα της ΕΕ για της στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία

Σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ υπεραμύνεται της μη εφαρμογής των κυρώσεων στη Μόσχα και επιτίθεται ξανά σε Ελλάδα και Κύπρο

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσαν τα ψηφίσματα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για την στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία σε ότι αφορά τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Αναλυτικά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η ενότητα για τη χώρα μας των ψηφισμάτων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη στενόμυαλη και προκατειλημμένη άποψη της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας. Τέτοιες αποφάσεις, στις οποίες τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ θυσιάζονται στα συμφέροντα ορισμένων κρατών-μελών, ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ούτε δημιουργούν εποικοδομητική ατζέντα.

Δυστυχώς, με αυτήν την προσέγγιση, η ΕΕ απέδειξε ξανά, ότι δεν μπορεί να διαβάσει σωστά την αλλαγή στο διεθνές σύστημα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της χώρας μας. Επιπλέον, δεν δεχόμαστε τις ατυχείς δηλώσεις της ΕΕ, που δεν μπορούν να υπερβούν την εκπροσώπηση του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Στην απόφαση, αγνοήθηκαν οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και η ισχυρή υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όμως η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ και η αρχή της Τουρκίας να μην συμμετέχει σε μονομερείς κυρώσεις, που θα εξουδετέρωνε σκόπιμα τις κυρώσεις. Είμαστε έκπληκτοι που το βλέπουμε να παρουσιάζεταιμε αυτόν τον τρόπο.

Είναι σαφές, ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία δεν έχουν χαρακτήρα που να καθιστούν αναποτελεσματικές τις κυρώσεις και ότι η συνέχιση του διαλόγου μας με τη Ρωσία είναι επίσης σημαντική, όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, όπως φαίνεται στο παραδείγματα της συμφωνίας σιτηρών και της ανταλλαγής κρατουμένων. Είναι επίσης σκόπιμη προσέγγιση να μην λαμβάνεται υπόψη η αποφασιστική στάση της χώρας μας, ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυρώσεων, αν και δεν είναι μέρος των κυρώσεων. Για να λάβει σοβαρά υπόψη της η Τουρκία τέτοιες αποφάσεις της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα που διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για αυτό».