Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχτηκε ότι μια 16χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε «κατά λάθος» στην Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχτηκε ότι μια 16χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε «κατά λάθος» στην Δυτική Όχθη

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε απόψε ότι σκότωσε «κατά λάθος» μια έφηβη Παλαιστίνια κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίς το πρωί το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε τον θάνατο της Τζέινα Ζακάρνα, 16 ετών, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ντόπιων μαχητών. Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ζήτησε να διενεργηθεί αμέσως έρευνα για την «εκτέλεση» της έφηβης, η κηδεία της οποίας έγινε λίγες ώρες αργότερα παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

«Από την προκαταρκτική έρευνα συμπεράναμε ότι η νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε από ακούσια πυρά στρατιωτών οι οποίοι στόχευαν ενόπλους άνδρες σε μια ταράτσα, σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Τζέινα βρισκόταν στη στέγη του σπιτιού της όταν έγινε η ανταλλαγή πυρών. Βρέθηκε νεκρή αφού αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Ανέβηκε (στην ταράτσα) για να ψάξει τον γάτο της και δεν επέστρεψε ποτέ. Τότε ανέβηκε ο αδερφός της να την βρει, άνοιξε την πόρτα και την είδε εδώ ξαπλωμένη ανάσκελα», αφηγήθηκε ο θείος της κοπέλας, ο 28χρονος Γιάσερ Μαχμούντ Ζακάρνα. «Πυροβολήθηκε στο κεφάλι, στο πρόσωπο και δύο φορές στο στήθος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της ανήλικης «όπως και για τον θάνατο κάθε ανθρώπου που δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατία».

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης τραυματίστηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ύποπτοι εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροβόλησαν εναντίον των στρατιωτών. Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν. «Οι στρατιώτες απάντησαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των ενόπλων», πρόσθεσε.