Συναγερμός στη Βρετανία: Έξι παιδιά κάτω των 10 ετών έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία στρεπτόκοκκου Α

Συναγερμός στη Βρετανία: Έξι παιδιά  κάτω των 10 ετών έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία στρεπτόκοκκου Α

Τι είναι η συγκεκριμένη λοίμωξη και ποια τα συμπτώματά της

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στη Βρετανία, στην οποία έχει σημάνει συναγερμός με την αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου Α. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), συνολικά τέσσερα παιδιά που μολύνθηκαν τη βακτηριακή επιδημία έχασαν τη ζωή τους μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι εντός επτά ημερών από τη διάγνωση διεισδυτικού στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά κάτω των 10 ετών στην Αγγλία αυτή τη σεζόν, δήλωσε ο βρετανικός οργανισμός υγειονομικής ασφάλειας.

Ένα παιδί κάτω των 10 ετών πέθανε επίσης στην Ουαλία μετά από μόλυνση, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον λαιμό και το δέρμα. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, ορισμένες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε οστρακιά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το βακτήριο μπορεί να ζήσει στα χέρια ή στον λαιμό για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέπει την εύκολη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της δερματικής επαφής.
  • Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως «στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις
  • Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά αν εισέλθει στον οργανισμό, προκαλεί σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Ο Δρ Yimmy Chow, σύμβουλος προστασίας της υγείας στο UKHSA, δήλωσε για την περίπτωση του παιδιού στο Ίλινγκ: «Είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι όταν μαθαίνουμε για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη σχολική κοινότητα. Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Συμβουλίου του Ίλινγκ, δώσαμε προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εν λόγω λοίμωξης περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γενικό ιατρό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Yimmy Chow και πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου (UKHSA) έστειλε email στους τοπικούς γιατρούς για να προειδοποιήσει για την εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων στις τοπικές ηλικιακές ομάδες του δημοτικού σχολείου.

Μεγάλη ανησυχία

Η Oksana Pysik από το Outbreak Educational Programme in Infectious Diseases στο University College του Λονδίνου, εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί συχνά να παρουσιάζεται παρόμοιος με τη γρίπη.

Ωστόσο, ένας τρόπος για να το ξεχωρίσει κανείς είναι ότι κάποια στιγμή υπάρχει μια «λευκωπή επίστρωση στη γλώσσα», η οποία είναι επίσης γνωστή ως «γλώσσα φράουλα».

Πρόσθεσε ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται η λοίμωξη, είναι συνήθως πιο συχνή σε σχολικές εγκαταστάσεις και σε σπίτια φροντίδας και είναι «σημαντικό» οι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτήν να λαμβάνουν αντιβιοτικά το «συντομότερο δυνατό» για να μην προκύψουν επιπλοκές.

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά… Δεν θα ήθελα να ανησυχήσουν υπερβολικά λόγω των κρουσμάτων που βλέπουμε, απλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε.

Η UKHSA συμβουλεύει όσους προσβάλλονται από την ασθένεια να αποκλείονται από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο ή την εργασία για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής.