Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ώρα να μπει τέλος στις σχέσεις που έχουν θρησκευτικοί κύκλοι στην Ουκρανία με τους Ρώσους

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ώρα να μπει τέλος στις σχέσεις που έχουν θρησκευτικοί κύκλοι στην Ουκρανία με τους Ρώσους

Εκτιμά πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εισχωρήσει σε θρησκευτικές οργανώσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στους πολίτες της χώρας του στο νυχτερινό διάγγελμα ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «χτίσει» μια νέα… ρωσική αυτοκρατορία μέσα στην ψυχή των Ουκρανών και υπογράμμισε πως η χώρα του ακόμη μάχεται εναντίον των «συντρόφων» που το επιδιώκουν.

Σημείωσε, πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε θρησκευτικές οργανώσεις να έχουν σχέσεις με τη Ρωσία.

«Θα εξασφαλίσουμε την ολοκληρωτική ανεξαρτησία του κράτους και αυτό σημαίνει και την πνευματική ανεξαρτησία», είπε ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να "χτίσει" μια νέα αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή. Σε συνάντηση με την Εθνική Ασφάλεια και το Συμβούλιο Άμυνας, συζητήθηκε το ζήτημα της σχέσης ορισμένων θρησκευτικών κύκλων στην Ουκρανία με τη Ρωσία, το κράτος που μας επιτίθεται κι αποφασίστηκε:

1.Η Εθνική Ασφάλεια και το Συμβούλιο Άμυνας συμβούλευσαν την κυβέρνηση να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που να απαγορεύει σε θρησκευτικές οργανώσεις να λειτουργούν στην Ουκρανία ενώ έχουν σχέση με κέντρα επιρροής της Ρωσίας.

2.Η Κρατική Υπηρεσία της Εθνοπολιτικής και της Ελευθερίας της Συνείδησης έλαβε εντολή να εξετάσει το καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την παρουσία οποιαδήποτε σχέσης με το Πατριαρχείο της Μόσχας και, αν κριθεί απαραίτητο, να λάβει μέτρα όπως ορίζει ο νόμος.

3.Την εξασφάλιση της νομιμότητας και την τήρηση αυτής από τις θρησκευτικές οργανώσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κιέβου-Πέτσερσκ (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το ορθόδοξο Μοναστήρι των Σπηλαίων του Κιέβου).

4.Όλα τα σώματα που είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να σταματήσουν όλες τις δράσεις των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας. Και να επιβάλλουν ποινές – σύντομα θα ανακοινωθεί λίστα με ονόματα.

5.Πρέπει να ανεβάσουμε το στάτους και να ενδυναμώσουμε τις δυνατότητες της Κρατικής Υπηρεσίας της Εθνοπολιτικής και της Ελευθερίας της Συνείδησης. Η δομή της θα εκσυγχρονιστεί ώστε να της δοθεί η εξουσία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ουκρανών και του κράτους».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα του θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο να είναι πνευματικά ανεξάρτητη από τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα κάνει ακόμη ένα βήμα προς την εδαφική ανεξαρτησία στο πεδίο των μαχών.