Οι χριστιανοί όλου του κόσμου γιορτάζουν τα Θεοφάνεια

Εκατομμύρια Χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο εορτάζουν σήμερα την ημέρα των Φώτων, ή, άλλως, Θεοφανείων ή, άλλως... της φανέρωσης του Θεού.

Με λαμπρότητα παρά την κακοκαιρία εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη χώρα μας.

Στη γειτονική Βουλγαρία, το έθιμο θέλει τους πιστούς να χορεύουν πιασμένοι μέσα στα παγωμένα νερά του ποταμού Τούντζα. Ο τελετουργικός χορός λέγεται πως φέρνει καλή υγεία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην ιερή έδρα του Καθολικισμού, το Βατικανό, ο Πάπας ορίζει ανήμερα των Θεοφανείων τους επισκόπους. Κατόπιν αυτοί πρέπει να πέσουν στο έδαφος εις ένδειξη της δέσμευσης τους για ταπεινότητα.

Τη φετινή τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, της οποίας χοροστάτησε ο Πάπας Βενέδικτος παρακολούθησε και ο Μάριο Μόντι. Η αλήθεια είναι ότι με τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται στη χώρα του, τη φώτιση τη χρειάζεται.

Εορτασμοί και στη Μανίλα... Μόνο που οι Καθολικοί Φιλιπινέζοι, μαζί με τα Θεοφάνεια, την πρώτη Κυριακή κάθε έτους γιορτάζουν και τους Τρεις Μάγους. Η εορτή σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων. Τρεις άνδρες ντυμένοι Μάγοι: Γκάσπαρ, Βαλτάσαρ και Μελχιώρ.

Στην Τσεχία, οι εορτασμοί των Θεοφανείων αλλά και των Τριών Μάγων γιορτάζονται... 2 σε 1...

Το έθιμο λέγεται "το κολύμπι των Μάγων". Άνδρες βουτούν στα παγωμένα νερά Vltava.

 

Bουτιά στα νερά στην Αυστραλία... και όχι μόνο για να πιάσουν το Σταυρό, όσο γιατί στη χώρα είναι καλοκαίρι και μάλιστα αυτή την εποχή έχουν καύσωνα!

Στην, επίσης, Ορθόδοξη Ρωσία, σήμερα είναι... παραμονή Χριστουγέννων. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι ακολουθούν όχι το Γρηγοριανό αλλά το Ιουλιανό -ή αλλιώς παλαιό- ημερολόγιο.