Κίνα: Φονική πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ προκαλεί οργή κατά της πολιτικής για «μηδενική COVID»

Κίνα: Φονική πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ προκαλεί οργή κατά της πολιτικής για «μηδενική COVID»

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν

Φονική πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα, προκάλεσε την οργή χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά της αυστηρής πολιτικής για "μηδενική COVID" του Πεκίνου, στην οποία αυτοί αποδίδουν καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο κατοικιών την Πέμπτη στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Από χθες, Παρασκευή, στα μηνύματα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και το εξωτερικό αναφέρεται ότι οι καραντίνες για την αναχαίτιση της COVID που έχουν τεθεί σε ισχύ στην πόλη εμπόδισαν την άφιξη των πυροσβεστών στον τόπο του δυστυχήματος. Βίντεο δείχνουν παράλληλα ομάδες ανθρώπων που έχουν κατέβει στους δρόμους του Ουρούμτσι για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα.

Η κούραση συσσωρεύεται στην Κίνα κατά της αυστηρής πολιτικής για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σποραδικές και ορισμένες φορές βίαιες διαδηλώσεις έχουν ήδη γίνει σε αρκετές πόλεις τις τελευταίες μέρες, κυρίως στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εργοστάσιο iPhone, το οποίο βρίσκεται στην Τζενγκτζόου, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και ανήκει στον ταϊβανέζικο κολοσσό Foxconn.

Παρά τα πολλά διαθέσιμα εμβόλια και σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η ασιατική χώρα συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς για την αποφυγή κάθε μόλυνσης και θανάτου.

Η πολιτική αυτή συνίσταται στην επιβολή λοκντάουν αμέσως μόλις εμφανιστούν κρούσματα, στο να τίθενται σε καραντίνα μέσα σε κέντρα αυτοί που βγαίνουν θετικοί σε τεστ, όπως και στο να απαιτείται να γίνονται τεστ PCR σχεδόν σε καθημερινή βάση για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

"Δώστε τέλος στα λοκντάουν"

Εικόνες που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν εν μέρει από το AFP δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί τη νύχτα μπροστά από το δημαρχείο του Ουρούμτσι φωνάζοντας: "Δώστε τέλος στα λοκντάουν!".

Σε άλλο βίντεο, φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να κάνουν πορεία σε συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που φορούν στολές προστασίας από ιούς και τους φωνάζουν δυνατά.

Οι δημοσιογράφοι του AFP επαλήθευσαν την αυθεντικότητα των βίντεο αυτών μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού των κτιρίων που εμφανίζονται σε αυτά, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν πότε ακριβώς έγιναν οι διαδηλώσεις, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κύμα οργής είχε ξεσπάσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo χθες, με ορισμένους να δηλώνουν ότι σταθμευμένα ηλεκτρικά οχήματα που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα στη διάρκεια των μακρών περιόδων καραντίνας εμπόδισαν την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε στενό δρόμο που οδηγούσε στο κτίριο στο οποίο είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Σύλληψη για "φήμες" 

Η αστυνομία του Ουρούμτσι ανακοίνωσε σε ανάρτησή της χθες στο Weibo ότι συνέλαβε γυναίκα που κατηγορείται για τη "διάδοση φημών στο διαδίκτυο" όσον αφορά το θέμα του αριθμού των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι αυτή ξεκίνησε από σειρά ηλεκτρικών πριζών σε υπνοδωμάτιο ενός εκ των διαμερισμάτων του κτιρίου, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο CCTV.

Οι προσπάθειες διάσωσης περιπλέχθηκαν από "έλλειψη θέσεων στάθμευσης και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στις δύο πλευρές" του στενού που οδηγούσε στο κτίριο, δήλωσε χθες ο Λι Ουενσένγκ, επικεφαλής της πυροσβεστικής της πόλης, σύμφωνα με το CCTV.

Σε μια σπάνια κίνηση, ο δήμαρχος του Ουρούμτσι Μαϊμαϊτίμινγκ Κάντε ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την πυρκαγιά, σύμφωνα πάντα με το CCTV.

Οι αρχές διέψευσαν επίσης κάποιους ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους οι πόρτες του κτιρίου είχαν σφραγιστεί με σύρμα για να εμποδίζονται οι κάτοικοι να βγαίνουν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Ορισμένες συνοικίες του Ουρούμτσι, μητρόπολης τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν τεθεί σε λοκντάουν για εβδομάδες. Ωστόσο μετά τις διαμαρτυρίες οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι η πόλη "έχει μειώσει ουσιαστικά την μετάδοση με τις κοινωνικές επαφές στο μηδέν" και ότι θα "αποκαταστήσουν την φυσιολογική τάξη ζωής για τους κατοίκους στις ζώνες χαμηλού κινδύνου, σταδιακά και με τάξη".

Η Κίνα κατέγραψε σήμερα 34.909 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία στην μεγάλη πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.