Βρετανία: Για εκφοβισμό υφισταμένων του καταγγέλλεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σούνακ

Βρετανία: Για εκφοβισμό υφισταμένων του καταγγέλλεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σούνακ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανεξάρτητη έρευνα σε βάρος του Ντόμικιν Ράαμπ

Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα, ότι ένας δικηγόρος ανέλαβε επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, έπειτα από την υποβολή δύο καταγγελιών για τη συμπεριφορά του.

Ο Άνταμ Τόλεϊ, δικηγόρος της Fountain Court Chambers, θα αναλάβει την έρευνα. Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά δεσμεύτηκε ότι τα συμπεράσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ράαμπ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για δύο διαφορετικές καταγγελίες σε βάρος του για «εκφοβισμό». Η μία αφορά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών και η δεύτερη την περίοδο που είχε αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ζήτησε ο ίδιος να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι που έχουν συνεργαστεί με τον Ράαμπ, λένε ότι είναι σκληρός και απαιτητικός, όμως άλλοι είπαν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ότι είναι αγενής, επιθετικός και εκφοβιστικός. Ο Ράαμπ αρνείται τις κατηγορίες. Τον περασμένο μήνα, στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός ο Σούνακ υποσχέθηκε, ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με τους όρους της έρευνας, η τελική απόφαση για το αν ο Ράαμπ έχει παραβιάσει τον υπουργικό κώδικα συμπεριφοράς, επαφίεται στον πρωθυπουργό. Ο Σούνακ έχει υπερασπιστεί τον αναπληρωτή του, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς, πως ο Ράαμπ εκφόβιζε τους υφισταμένους του.

Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Γκάβιν Ουίλιαμσον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, έπειτα από καταγγελίες για εκφοβισμό συναδέλφων του. Η αντιπολίτευση είπε, ότι εγείρονται ερωτηματικά για την κρίση του Σούνακ, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία.