Ισραήλ: Βόμβες σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ – Τουλάχιστον ένας νεκρός και 15 τραυματίες

Ισραήλ: Βόμβες σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ – Τουλάχιστον ένας νεκρός και 15 τραυματίες

Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε στάσεις λεωφορείου στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλοι περίπου 15 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του θύματος, με την αστυνομία να έχει επισημάνει απλώς ότι πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Σαάρε Ζεντέκ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείου κοντά στην έξοδο της Ιερουσαλήμ, ενώ περίπου 30 λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη σε άλλη στάση λεωφορείου στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με την αστυνομία να τις αποδίδει σε παλαιστινιακές οργανώσεις.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν συντρίμμια στο σημείο της πρώτης έκρηξης, το οποίο έχει αποκλείσει η αστυνομία.

Υπηρεσία πρώτων βοηθειών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 12 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι μετά τη πρώτη έκρηξη, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη δεύτερη έκρηξη.

Ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εξήρε τις επιθέσεις, εξηγώντας ότι «οφείλονται στα εγκλήματα που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι έποικοι». Ωστόσο η οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτές.

Οι εκρήξεις ακολουθούν τις πολύμηνες εντάσεις στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 125 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.