Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου προσφεύγει στο εκλογοδικείο αμφισβητώντας τη νίκη του Λούλα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου προσφεύγει στο εκλογοδικείο αμφισβητώντας τη νίκη του Λούλα

Θεωρείται απίθανο να έχει τύχη, καθώς η νίκη στις προεδρικές εκλογές έχει επικυρωθεί από το TSE

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αμφισβήτησε την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου μήνα, καθώς προσέφυγε στο ανώτατο εκλογοδικείο (TSE) ισχυριζόμενος ότι οι ψήφοι από ορισμένα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα πρέπει να ακυρωθούν.

Η προσφυγή του Μπολσονάρου θεωρείται απίθανο να έχει τύχη, καθώς η νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές έχει επικυρωθεί από το TSE και έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους πολιτικούς στη Βραζιλία και από αρχηγούς κρατών στο εξωτερικό. Ωστόσο, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας που παραμένει πιστό στον Μπολσονάρου, αρνούμενο να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνεργάτες του Μπολσονάρου, οι οποίοι κατέθεσαν την προσφυγή, υποστήριξαν ότι κατόπιν ελέγχου της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων, εντοπίστηκαν ενδείξεις ανεπανόρθωτων βλαβών σε πεπαλαιωμένα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Υπήρξαν ενδείξεις σοβαρών βλαβών που εγείρουν αβεβαιότητες και καθιστούν αδύνατη την επικύρωση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν» από ορισμένα πεπαλαιωμένα μοντέλα μηχανημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ανέφεραν συνεργάτες του Μπολσονάρου που ζήτησαν την «ακύρωση» των ψήφων από τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Ο Μπολσονάρου έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, χωρίς να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία.

Στον απόηχο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 1,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις απογευματινές συναλλαγές.