Ζαπορίζια: Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

Προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά: Παίζετε με τη φωτιά

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά προειδοποίησε ότι όποιος επιτέθηκε κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια «παίζει με τη φωτιά“, καθώς η ομάδα του ετοιμάζεται να επιθεωρήσει τη Δευτέρα τις ζημιές από τα πλήγματα του Σαββατοκύριακου.

Οι επιθέσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στα νότια της Ουκρανίας ήρθαν καθώς μαίνονταν μάχες στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ουκρανικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια ακολουθεί τις οπισθοδρομήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Χερσώνας και μια ρωσική απάντηση που περιελάμβανε ένα μπαράζ από πυραυλικές επιδρομές σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες αφορούσαν εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες μετά από επιθέσεις εναντίον της ή κοντά της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία έπληξε με οβίδες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το εργοστάσιο, αλλά η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, λέγοντας ότι οι Ρώσοι στόχευσαν υποδομές απαραίτητες για την επανεκκίνηση τμημάτων του εργοστασίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν περαιτέρω την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.