Ζελένσκι: Μόνο με ολοκληρωτική προστασία του ουρανού μας, η Ρωσία θα σταματήσει τον πόλεμο

Ζελένσκι: Μόνο με ολοκληρωτική προστασία του ουρανού μας, η Ρωσία θα σταματήσει τον πόλεμο

«Πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα»

Πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια του νυχτερινού του διαγγέλματος χθες αργά το βράδυ της Πέμπτης (17/11).

«Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», ειδικά στην περιφέρεια του Κιέβου, τόνισε ο αρχηγός του κράτους σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω των σελίδων του στα social media.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι κρατικές υπηρεσίες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών, αλλά ζήτησε μεγαλύτερη ασφάλεια προκειμένου να αποφευχθούν νέα πλήγματα κατά των υποδομών της χώρας του.

Μάλιστα, ανέφερε πως στη διάρκεια της ημέρας οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν έξι πυραύλους Κρουζ και πέντε UAV’s ιρανικής κατασκευής. «Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν τα μόνα που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες της Ρωσίας. Τονίζουμε και πάλι προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας πως μονάχα η ολοκληρωτική προστασία του ουκρανικού ουρανού θα προστατεύσει την Ουκρανία και την Ευρώπη από την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης και μόνο τότε η Ρωσία θα αποφασίσει να σταματήσει τον πόλεμο».

Αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, υπέστησαν χθες πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους –10° Κελσίου.

Επανειλημμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί βάζουν στο στόχαστρο από τον Οκτώβριο ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, αντιμέτωπη με συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης για εκατομμύρια πολίτες.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.