Μπάιντεν: H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Μπάιντεν: H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές έως το 2030

H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στη διάσκεψη COP27 για το κλίμα, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ κάνουν το καθήκον τους για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια τη ζωή του πλανήτη», είπε ο Μπάιντεν, προτού σκιαγραφήσει τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο. «Μπορώ να σταθώ εδώ ως πρόεδρος των ΗΠΑ και να πω με σιγουριά ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους μας για τις εκπομπές έως το 2030», τόνισε.

Η ομιλία του είχε σκοπό να υπενθυμίσει στους εκπροσώπους κυβερνήσεων που συγκεντρώθηκαν στην COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ομιλία Μπάιντεν έγινε ακόμη και όταν μια σειρά κρίσεων - από έναν πόλεμο στην Ευρώπη έως τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό - αποσπά την προσοχή του διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να διπλασιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας απλώς ενισχύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να απομακρυνθεί ο κόσμος από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα», είπε. «Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σε αυτή τη διάσκεψη, πρέπει να ανανεώσουμε και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.