Τανζανία: Αρουραίοι εκπαιδεύονται να βρίσκουν ανθρώπους σε ζώνες καταστροφών – Δείτε το βίντεο

Τανζανία: Αρουραίοι εκπαιδεύονται να βρίσκουν ανθρώπους σε ζώνες καταστροφών – Δείτε το βίντεο

Τραβούν έναν μικροδιακόπτη γύρω από το λαιμό τους όταν εντοπίζεται ένα θύμα

Εκπληκτική δουλειά με τους αρουραίους κάνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία APOPO με έδρα το Βέλγιο, καθώς ήδη έχει εκπαιδεύσει αυτά τα συμπαθή ζώα να ανιχνεύουν νάρκες, καθώς και να εντοπίζουν εστίες φυματίωσης. Λόγω όμως του μεγέθους και της ευκινησίας τους, οι αρουραίοι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τις υπάρχουσες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανθρώπων, τονίστηκε στην ΕΡΤ.

Η εκπαίδευση αυτών των αρουραίων διάσωσης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας της APOPO, το οποίο φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Γεωργίας Sokoine στο Morogoro της Τανζανίας και γίνεται σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία.

Οι αρουραίοι εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν ανθρώπους σε μια εικονική ζώνη καταστροφής, όπως μετά από σεισμό, και στο μέλλον θα εξοπλιστούν με ένα σακίδιο πλάτης με δυνατότητα τεχνολογίας που θα επιτρέπει την ασύρματη οπτικοακουστική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, μέσα από τα συντρίμμια. Εκπαιδεύονται επίσης να τραβούν έναν μικροδιακόπτη γύρω από το λαιμό τους όταν εντοπίζεται ένα θύμα.

Δείτε το βίντεο με τους αρουραίους-διασώστες: