Βόρεια Κορέα: Απειλεί με «συντριπτική» απάντηση στα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Βόρεια Κορέα: Απειλεί με «συντριπτική» απάντηση στα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Η βορειοκορεατική Πολεμική Αεροπορία έκανε ακόμη άσκηση «μαζικής εξόδου» μαχητικών, με τη συμμετοχή 500 αεροσκαφών

Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε σήμερα ότι επιφυλάσσεται να δώσει «ακλόνητη» και «συντριπτική» απάντηση στα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των νοτιοκορεατικών και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, έπειτα από τη σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων άνευ προηγουμένου τις τελευταίες ημέρες.

Η νέα προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ ακολουθεί την άσκηση «Vigilant Storm». Επρόκειτο για τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια που διεξήγαγαν ποτέ η Σεούλ και η Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το γενικό επιτελείο του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού (ΚΛΣ) τονίζει πως «θα συνεχίσει να αντιδρά σε όλες τις πολεμικές ασκήσεις του εχθρού» εναντίον της χώρας με «πρακτικά στρατιωτικά μέτρα» που θα είναι «ακλόνητα» και «συντριπτικά».

Ο ΚΛΣ ανέφερε ιδίως ότι προχώρησε σε εκτοξεύσεις τακτικών βαλλιστικών πυραύλων προσομοιώνοντας επιθέσεις εναντίον εχθρικών αεροπορικών βάσεων και ότι διεξήγαγε επίσης γυμνάσια ευρείας κλίμακας για την κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών.

Εκτοξεύθηκε βαλλιστικός πύραυλος για να δοκιμαστεί «ειδική λειτουργική κεφαλή που θα παρέλυε το σύστημα διοίκησης των επιχειρήσεων του εχθρού», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο όπλο.

Η βορειοκορεατική Πολεμική Αεροπορία έκανε ακόμη άσκηση «μαζικής εξόδου» μαχητικών, με τη συμμετοχή 500 αεροσκαφών, κατά την ανακοίνωση που μετέδωσε το KCNA.

Η άσκηση πυροδότησε εσπευσμένες απογειώσεις νοτιοκορεατικών μαχητικών την Παρασκευή για την αναχαίτιση των βορειοκοεατικών.

Στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο εικονίζουν πυραύλους καθώς εκτοξεύονται από διάφορες τοποθεσίες —δεν αποκαλύπτεται ποιες—, ορισμένοι από αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Vigilant Storm», η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αρκετές δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, ή θάλασσας της Ιαπωνίας, ένας από τους οποίους έπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ μίλησε για «εισβολή» στην επικράτεια της χώρας του.

«Πρόκληση»

Οι δοκιμές των πυραύλων, που συνοδεύτηκαν από ομοβροντίες του πυροβολικού, ήταν «σαφής αντίδραση» στα γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, επέμεινε το βορειοκορεατικό επιτελείο. Χαρακτήρισε τα γυμνάσια «εσκεμμένη πρόκληση προορισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή».

«Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι στρατιωτικές προκλήσεις του εχθρού, τόσο περισσότερο ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός θα απαντά εξαντλητικά και ανελέητα», διαμηνύει η ανακοίνωση.

Εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B, συμμετείχαν στην κοινή άσκηση «Vigilant Storm» από 31η Οκτωβρίου ως την 5η Νοεμβρίου. Ήταν η πρώτη φορά που πέταξαν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στην κορεατική χερσόνησο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Κατά το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, οι ασκήσεις ήθελαν να δείξουν τη «δυνατότητα και την προετοιμασία για να δοθεί σθεναρή απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας».

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις του είδους γενική πρόβα εισβολής στο έδαφός της, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τα αεροπορικά γυμνάσια ανησυχούν ιδιαίτερα την Πιονγκγιάνγκ, καθώς η Πολεμική Αεροπορία της είναι ανάμεσα στα αδύνατα σημεία της, αφού δεν διαθέτει ούτε τεχνολογικά προηγμένα αεροσκάφη, ούτε έμπειρους πιλότους.

Οι λεπτομέρειες όσον αφορά τις ασκήσεις που έκανε η Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν πόση σημασία δίνει στην καταστροφή των αεροπορικών βάσεων της Νότιας, σύμφωνα με τον Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ, ερευνητή του ινστιτούτου Sejong.

«Η Βόρεια Κορέα θεωρεί σημαντικό να πλήξει και να εξουδετερώσει καταρχήν τις αεροπορικές βάσεις διότι η αεροπορική ισχύς της είναι μηδαμινή», έκρινε.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν υιοθέτησε νέο δόγμα, που κηρύσσει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας —και άρα αποκλείει μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της— και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει «προληπτικά» πυρηνικά όπλα.

Αν το «σύστημα διοίκησης και ελέγχου» των πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ «τεθεί σε κίνδυνο λόγω επίθεσης εχθρικών δυνάμεων, θα εξαπολυθεί αυτόματα και άμεσα πυρηνικό πλήγμα», ξεκαθαρίζεται στο νέο δόγμα.

Η Νότια Κορέα άρχισε σήμερα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, που διεξάγονται κυρίως με προσομοιώσεις σε υπολογιστές. Σκοπός είναι να βελτιωθούν οι δυνατότητές της να αντιδράσει στις διάφορες βορειοκορεατικές απειλές, εξήγησε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ουάσιγκτον και Σεούλ αναμένουν πως η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της και η πρώτη από το 2017.