Βρετανία: Το νοσηλευτικό προσωπικό ψήφισε υπέρ της εθνικής απεργίας

Βρετανία: Το νοσηλευτικό προσωπικό ψήφισε υπέρ της εθνικής απεργίας

Ζητούν αύξηση μισθών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό

Τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ αυτής που θα είναι η πρώτη τους εθνική απεργιακή κινητοποίηση για μισθολογικά ζητήματα, μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media επικαλούμενο τον επικεφαλής του συνδικάτου που τα εκπροσωπεί.

«Η απεργιακή μας δράση αφορά τόσο τους ασθενείς, όσο και τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες», τόνισε ο Πατ Κόλεν, ο γραμματέας του συνδικάτου Royal College of Nursing (RCN).

Αν και η καταμέτρηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του RCN εκτιμούν ότι επαρκής αριθμός μελών ψήφισαν υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης μέσα στον χειμώνα, διευκρίνισε το PA Media.

Αναμένεται η απεργία να προκηρυχθεί τις εβδομάδες που θα έλθουν, πιθανόν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το συνδικάτο ζητεί αύξηση μισθών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό.

Πάνω από 300.000 μέλη του RCN συμμετείχαν στην ψηφοφορία, τη μεγαλύτερη που διεξήχθη στα 106 χρόνια ύπαρξης του συνδικάτου.

Η ακριβής μορφή που θα πάρει η απεργία μένει να διευκρινιστεί, όμως είναι πιθανό οι ασθενείς, ήδη αντιμέτωποι με λίστες αναμονής – ρεκόρ, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στα ραντεβού και στις προγραμματισμένες επεμβάσεις.

«Οι περισσότερες υπηρεσίες θα ανασταλούν και θα γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο συνδικάτο στην εφημερίδα Observer.

Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του Τζέρεμι Χαντ είναι ήδη αντιμέτωποι με τρύπα 50 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά.

Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις συνδικάτων διαδέχονται η μια την άλλη τους τελευταίους μήνες, με φόντο την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαφόρων τομέων, από τους ταχυδρομικούς ως τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη Βρετανία από το καλοκαίρι, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι κενές θέσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών στη Βρετανία έχει φθάσει επίπεδο ρεκόρ. Κάπου 25.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν το μητρώο του Nursing and Midwifery Council («Συμβούλιο Νοσηλευτών και Μαιών», ο εποπτικός φορέας του τομέα) τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι ο μισθός των πεπειραμένων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 20% σε πραγματικές τιμές από το 2010.

Παρακαλούμε περιμένετε ...