Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει κρυφά στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει κρυφά στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας

Οι Αμερικανοί λένε ότι προσπαθεί να αποκρύψει τα φορτία διοχετεύοντάς τα μέσω χωρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με έναν "σημαντικό" αριθμό οβίδων πυροβολικού για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποκρύψει τα φορτία διοχετεύοντάς τα μέσω χωρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Έχουμε ενδείξεις πως η ΛΔΒΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας]. προμηθεύει κρυφά και πρόκειται να παρακολουθήσουμε για να δούμε αν έχουν παραληφθεί φορτία», δήλωσε ο Κίρμπι και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα διαβουλευθεί με τα Ηνωμένα Έθνη για θέματα απόδοσης ευθυνών σχετικά με τα φορτία.

«Δεν είναι ένας ασήμαντος αριθμός οβίδων, αλλά δεν πιστεύουμε πως η ποσότητά τους είναι τέτοια που θα άλλαζε τη δυναμική του πολέμου», είπε.

«Και σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει τους υπολογισμούς μας... ή με τόσους πολλούς από τους συμμάχους και εταίρους μας για το είδος των ικανοτήτων που θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Βόρεια Κορέα δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως δεν προμήθευσε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία και δεν έχει σχέδια να το κάνει, ενώ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» και να σταματήσουν να κυκλοφορούν φήμες που έχουν σκοπό να «αμαυρώσουν» την εικόνα της χώρας.

Αναφερόμενος στις σημερινές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο Κίρμπι είπε ότι δεν αποτελούν άμεση απειλή για το προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή, και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίσουν ότι έχει την ικανότητα εκεί να υπερασπιστεί στους συμμάχους του.