Συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ στην Τουρκία

Συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ στην Τουρκία

Στόχος του Γενς Στόλτεμπεργκ είναι σύμφωνα με Νατοϊκές πηγές να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία

Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.  Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα επισκεφθεί και τα Δαρδανέλια.

Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του γ.γ. του ΝΑΤΟ να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο Σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται, ότι έστω και με αργούς ρυθμούς θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.

Σημειώνεται επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Άγκυρα. Αν και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει με διαβεβαιώσεις το αίτημα της Άγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η Άγκυρα συνεχίζει να ζητά την έκδοση ατόμων, που θεωρεί τρομοκράτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους, ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα του τελευταίου. Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο κ. Στόλτενμπεργκ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.