Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: «Η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί»

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: «Η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί»

Δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο.

Η ανάρτηση στο Twitter του Αμίρ Αμπντουλά, του συντονιστή της πρωτοβουλίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, έγινε αφού Τουρκία και Ουκρανία κατέληξαν με τον ΟΗΕ σε ένα σχέδιο για τα πλοία που αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία «επ’ αόριστον» διότι δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», μετά την επίθεση που δέχθηκε ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

Την Κυριακή δεν υπήρξε καμία κίνηση φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι συμφώνησε με την Ουκρανία και την Τουρκία να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά.

Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.

Παρακαλούμε περιμένετε ...