Ζελένσκι: Η Ουκρανία τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσίας είναι ολοένα και πιο ισχυρή»

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο». «Από εδώ και μπρος», συνέχισε, «η Ρωσία θα ζητιανεύει. Παρακαλούν το Ιράν να τους δώσει κάτι. Προσπαθούν να πάρουν οτιδήποτε από δυτικές χώρες – κατασκευάζοντας ανόητες δικαιολογίες για την Ουκρανία, προσπαθώντας να εξαπατήσουν και να εκφοβίσουν. Ποτέ ξανά η Ρωσία δεν θα μπορέσει να επιβάλλει κάτι σε οποιονδήποτε. Πλέον, δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Ο κόσμος το βλέπει αυτό. Η ρωσική δύναμη χάνεται σε αυτή τη δίνη της τρέλας, που είναι ο πόλεμος εναντίον μας και όλου του ελεύθερου κόσμου».

«Και τι έχει συμβεί αφότου άρχισε ο πόλεμος; Έχουμε υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του κράτους μας και αυτό η Ρωσία δεν μπορεί να το αλλάξει», δήλωσε.

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά. «Κάποτε υπήρχε στρατιωτικό και πολιτικό ειδικό βάρος – αυτά εξατμίζονται. Κάποτε υπήρχε ιδεολογική φιλοδοξία, τώρα μονάχα αηδία».

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά. Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

«Βήμα βήμα, όμως, απελευθερώνουμε την ουκρανική γη. Στην περιοχή του Ντονμπάς και του Χαρκόβου, Η Ζαπορίζια και η Κριμαία θα ακολουθήσουν όπως και η Χερσώνα. Θα έρθει η ώρα που όλη η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», είπε.