ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών συζήτησαν τους κινδύνους της «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ενδείξεις, ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό, βιολογικό ή χημικό όπλο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ψευδείς ρωσικές προειδοποιήσεις περί σχεδίου «βρόμικης βόμβας» που εκπονεί η Ουκρανία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογος του και σήμερα οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο επικεφαλής των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν το ενδεχόμενο που έθεσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την «βρόμικη βόμβα», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Η συνομιλία έλαβε χώρα, λίγη ώρα αφότου υπήρξε μια παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γκεράσιμοφ και του Βρετανού ομολόγου του. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν νωρίτερα, ότι απέρριψαν τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας». Η Ουκρανία δήλωσε, ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια ένδειξη, ότι Μόσχα είναι εκείνη που σχεδίαζε μια παρόμοια επίθεση και θα κατηγορούσε το Κίεβο.

Οι συνομιλίες που είχαν σήμερα οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι στρατηγοί, ήταν οι πρώτες από τον Μάιο, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος δεν προέβη άμεσα σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μίλι και του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.