Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε τη στήριξη 100 βουλευτών στη «μάχη» για την πρωθυπουργία

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε τη στήριξη 100 βουλευτών στη «μάχη» για την πρωθυπουργία

Προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας των συντηρητικών στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ρίσι Σούνακ

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έχει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.

Ερωτηθείς για το εάν ο Τζόνσον θα είναι υποψήφιος, ο Χίτον-Χάρις δήλωσε: «Ναι, αυτό πιστεύω». «Έχουμε όντως τους αριθμούς… Δεν είναι αυτό πρόβλημα» πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος συντάχθηκαν με τον Ρίσι Σούνακ, τον άνθρωπο που κάποτε κατηγορήθηκε, ότι πρόδωσε τον Μπόρις Τζόνσον. Γνωστές προσωπικότητες, που στο παρελθόν στήριξαν τον Τζόνσον, εμφανίστηκαν τώρα να τάσσονται υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας των Συντηρητικών βουλευτών αύριο.

Ο υφυπουργός Στιβ Μπέικερ δήλωσε σήμερα, ότι θα ψηφίσει τον Σούνακ, διότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια επιστροφή στη σαπουνόπερα που εκτυλίχθηκε νωρίτερα φέτος, πριν ο Τζόνσον εξαναγκαστεί σε παραίτηση εν μέσω σειράς σκανδάλων. «Δεν είναι η ώρα για το στιλ του Μπόρις», δήλωσε ο Μπέικερ στο Sky News. Ο Σούνακ, ο Τζόνσον και η Πένι Μόρντοντ θέλουν τη στήριξη 100 βουλευτών, προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού και αντικατάστασης της Λιζ Τρας που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην ηγεσία της χώρας.

Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, όταν παραιτήθηκε ο Σούνακ, γεγονός που πυροδότησε μια γενικότερη ανταρσία και οδήγησε σε μαζική παραίτηση υπουργών του Τζόνσον. Ο Μπέικερ δήλωσε, ότι η χώρα χρειάζεται τώρα μια περίοδο σταθερότητας, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές η Τρας και αυτό σημαίνει, να μην ψηφίσει κάποιος και πάλι τον Τζόνσον. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τον έχουμε ως πρωθυπουργό σε συνθήκες στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει, παρασύροντας μαζί ολόκληρη την κυβέρνηση», δήλωσε ο ίδιος.