Ρεκόρ καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι

Ρεκόρ καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι

«Οι κυβερνήσeiς δεν επενδύουν στα μέτρα για την μείωση του κινδύνου των καταστροφών» λέει εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ

«Πεταμένα λεφτά» θεωρούν πολλές κυβερνήσεις την επένδυση στη μείωση του κινδύνου των καταστροφών από πυρκαγιές, με το σκεπτικό ότι μπορεί και να μην συμβούν, την ώρα που μόνο για το 2022 κάηκαν από πυρκαγιές τέσσερις φορές περισσότερες εκτάσεις στην περιοχή της Μεσογείου από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ειδική Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου των Καταστροφών, Μάμι Μουζιτόρι, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα για τις εργασίες του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. «Πολλές κυβερνήσεις δεν θέτουν αρκετά σε προτεραιότητα την μείωση του κινδύνου των καταστροφών επειδή τις βλέπουν σαν ένα κόστος για κάτι που ίσως ποτέ δεν συμβεί. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων των κυβερνήσεων πηγαίνει στην απόκριση των καταστροφών παρά στην πρόληψη», επισήμανε στο ΑΠΕ η κ. Μιζουτόρι.

Στον αντίποδα, όπως δήλωσε η κ. Μιζουτόρι, η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή μέσω της σύστασης του ειδικού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών στη χώρα το καλοκαίρι, του προγράμματος ANTINERO καθώς και με τη διεξαγωγή του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών. Ακόμη, η κ. Μιζουτόρι στην συνέντευξή της υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης έγκαιρων συστημάτων προειδοποίησης καθώς όπως τονίζει, «οι χώρες με ισχυρά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν κατά μέσο όρο 8 φορές χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καταστροφές από τις χώρες που δεν διαθέτουν συστήματα» και προσθέτει ότι η έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να λιγοστεύει και τις οικονομικές απώλειες από τους κινδύνους που προκαλούν καταστροφές κατά 30%.

Τέλος, σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο στις 6 Νοεμβρίου (COP27), δηλώνει ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις και πολιτικές δεν φτάνουν τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης έως 1,5°C και επισημαίνει ότι η ανάγκη για επείγουσα δράση για το κλίμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...