Κίνα: Τρίτη προεδρική θητεία για τον Σι Τζιπίνγκ

Κίνα: Τρίτη προεδρική θητεία για τον Σι Τζιπίνγκ

Καμία γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που σήμερα εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, τοποθέτησε πολλούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Τα τέσσερα νέα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Σι, ενισχύοντας τη θέση του εντός του κόμματος, όπου η πίστη προς τον γενικό γραμματέα υπερισχύει των πάντων, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ, ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, και ο Κάι Τσι, επικεφαλής των οργάνων του κόμματος στο Πεκίνο, ορίζονται επίσης μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από το Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο. «Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη. Το όργανο αυτό πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση και όρισε τη νέα Διαρκή Επιτροπή.

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΚ

Το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.