Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την ενδεχόμενη ήττα του

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την ενδεχόμενη ήττα του

Αν δεν γίνει «τίποτα αφύσικο» στον 2ο γύρο

Ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποψήφιος για νέα θητεία στο αξίωμα, διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή πως θα αναγνωρίσει την πιθανή ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 30ή Οκτωβρίου, υπό τον όρο πως δεν θα παρατηρηθεί «τίποτα αφύσικο» στην ψηφοφορία.

«Όλος ο κόσμος λέει πως η αποδοχή μου (σ.σ. από τους πολίτες) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του αντιπάλου μου (σ.σ. του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα). Αλλά ας το αφήσουμε στις κάλπες... ας το αφήσουμε στην επιτροπή εκλογικής διαφάνειας», είπε ο κ. Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, ερωτηθείς εάν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας.

«Αν η επιτροπή διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ένοπλες δυνάμεις, δεν διαπιστώσει πως έγινε τίποτα αφύσικο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσω το αποτέλεσμα των εκλογών», πρόσθεσε ο πρώην λοχαγός που, για μήνες ενόψει των εκλογών, είχε μιλήσει επανειλημμένα περί «νοθείας» μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στη Βραζιλία.

Ο κ. Μπολσονάρου είχε φθάσει στο σημείο να απειλήσει πως δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα αν χάσει από τον Λούλα, τον υποψήφιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Για καιρό, ο Λούλα φερόταν να οδεύει σε εκλογικό θρίαμβο, κατά τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, τη 2η Οκτωβρίου: δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο κ. Μπολσονάρου εξασφάλισε 43% των ψήφων, διαψεύδοντας τα προγνωστικά.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, ο ακροδεξιός πρόεδρος άφησε κατά μέρος τις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και στράφηκε εναντίον άλλου αγαπημένου του στόχου, των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, κατηγορώντας τα πως λένε «ψέματα» κι ευνοούν τον αντίπαλό του.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha έφερε τον Λούλα να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου (49%, αμετάβλητο) μεν, αλλά τον κ. Μπολσονάρου να ανέβηκε στο 45% (+1), κάτι που υπονοεί ότι μπορεί ακόμη και να τον έχει ισοφαρίσει (στο 47%), δεδομένου ότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας ήταν ±2%. Το 1% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο, το 4% ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μπολσονάρου χθες προβλήθηκε αντί του δεύτερου ντιμπέιτ των δύο αντιπάλων στον δεύτερο γύρο. Ο Λούλα αποφάσισε να μη συμμετάσχει λόγω «ασυμβατότητας με το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας του», ανακοίνωσαν οι οργανωτές.