Ιράν: «Ο λαός έχει δικαίωμα να κάνει κριτική στους ηγέτες του», λέει θρησκευτικός αξιωματούχος

Ιράν: «Ο λαός έχει δικαίωμα να κάνει κριτική στους ηγέτες του», λέει θρησκευτικός αξιωματούχος

Ο οργή του κόσμου δεν έχει σβήσει για τον θάνατο της 22χρονης, Μαχσά Αμινί

Ο ιρανικός λαός έχει το «δικαίωμα να κάνει κριτική» στους ηγέτες του, δήλωσε ένας από τους σημαντικότερους σιιίτες αξιωματούχους στο Ιράν, μεταδίδει ένα μέσο ενημέρωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας η οποία είναι αντιμέτωπη με κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί πριν από έναν και πλέον μήνα.

«Ο λαός έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική στους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινωνίας, είτε η κριτική είναι δικαιολογημένη είτε όχι», δήλωσε ο Αγιατολάχ Τζαβάντ Αλαβί-Μπορουτζερντί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shafaqna.

Ο 68χρονος αξιωματούχος είναι ο εγγονός του μεγάλου αγιατολάχ Χοσέιν Μπορουτζερντί, σημαντική μορφή των σιιτών ιερωμένων του 20ού αιώνα.

«Οι άνθρωποι έχουν πράγματα να πουν και δεν συμφωνούν με αυτά που κάνετε», δήλωσε ο αγιατολάχ καλώντας τις αρχές να επιδείξουν προσοχή.

Η οργή που προκάλεσε στο Ιράν ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών μετά τις διαδηλώσεις του 2019 κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε αυτή την χώρα που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Η 22χρονη Ιρανή είχε συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει συγκεκριμένα να φορούν μαντήλα, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε πολλές ιρανικές πόλεις και δεκάδες διαδηλωτές όπως και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν στη ζωή τους, ενώ ορισμένοι συνελήφθησαν.

«Ορισμένοι άνθρωποι συνελήφθησαν και είναι στη φυλακή (...), φερθείτε τους με καλοσύνη», δήλωσε ο αγιατολάχ Αλανί Μπορουτζερντί.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο μεγάλος Αγιατολάχ Χοσέιν Νούρι Χαμεντανί, επιφανής συντηρητικός ιερωμένος και δεινός υπερασπιστής του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, είχε επίσης καλέσει τις αρχές «να ακούσουν να αιτήματα του λαού».