Βραζιλία: Προηγείται ο Λούλα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Βραζιλία: Προηγείται ο Λούλα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Καθαρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία έχει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έναντι του νυν αρχηγού του κράτους κι ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, ο Λούλα εξασφαλίζει το 49% των προθέσεων ψήφου έναντι 41% του Μπολσονάρου, διατηρώντας αμετάβλητο το προβάδισμά του σε σύγκριση με έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Η δημοσκόπηση του Datafolha διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.898 ψηφοφόρων στο διάστημα 13-14 Οκτωβρίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Βραζιλίας βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να αναστείλει την αστυνομική έρευνα που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος τα κατηγορεί για «χειραγώγηση».

Την παραμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έδιναν νικητή τον Λούλα με διαφορά 14 μονάδων από τον Μπολσονάρου. Αν και ο Λούλα κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 48,4% (εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος που έδιναν οι εταιρείες), το ποσοστό του Μπολσονάρου ανήλθε στο 43,2%, πολύ υψηλότερο από όσο ανέμεναν. Η Λουτσιάνα Τσονγκ, η διευθύντρια του ινστιτούτου Datafolha απέδωσε αυτό το «λάθος» στο γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επέλεξαν την τελευταία στιγμή να στηρίξουν τον απερχόμενο πρόεδρο.